För dig som jobbar som konsult
Det finns många saker du behöver veta om du jobbar som konsult på ett kompetensföretag eller hyrs ut till kundföretag. Här hittar du information om vad du ska tänka på i olika faser av din anställning, grundreglerna för din anställning. Du får också lite tips och råd. Ju mer du vet desto mer tid kommer du kunna ägna åt att fokusera på att göra ett bra jobb, utvecklas och ha roligt.
Varför jobba som konsult?
Några stannar i branschen ett par månader medan de studerar, andra ett par år och vissa hela sin karriär. Nästan alla yrkeskategorier finns representerade i branschen. Drygt 250 000 personer arbetade i branschen under 2017.
Det finns många anledningar att välja att arbeta som konsult. Du får till exempel tillgång till mycket variation och nätverksmöjligheter, och din kontakt med olika arbetsplatser ger dig ett mycket konkurrenskraftigt CV.
Innan och när du börjar
Arbetare eller tjänsteman?
Av ditt anställningsavtal framgår om du är arbetare eller tjänsteman. Det beror på vilka arbetsuppgifter du utför och var du arbetar. I vissa frågor gäller samma regler oberoende av om du är arbetare eller tjänsteman. En del regler är olika. För sjuksköterskor och några andra yrken inom vårdsektorn gäller särskilda löne- och anställningsvillkor. Tala med din arbetsgivare.
Anställningsformer
I grunden har kompetensföretag samma anställningsformer som andra arbetsgivare, vilket innebär att du kan vara tillsvidareanställd eller ha en tidsbegränsad anställning. Tillsvidareanställning, som har en reglerad uppsägningstid, kallas också ibland för fast anställning. En tidsbegränsad anställning har alltid ett förutbestämt slutdatum.
Anställningsbevis
Detta är ett avtal mellan dig och kompetensföretaget som handlar om din anställning. Avtalet visar vilken överenskommelse du och din arbetsgivare gjort, det vill säga vilka rättigheter och skyldigheter du, och det, har. På anställningsbeviset ska det stå när anställningen börjar, om det är en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning, arbetets omfattning, lön och vilket kollektivavtal som tillämpas. Om du har frågor om dina anställningsvillkor ska du vända dig till din arbetsgivare.
Arbetsskyldighet
Arbetsuppgifter
Som anställd har du skyldighet att utföra de arbetsuppgifter som ditt kollektivavtal omfattar (tjänsteman eller arbetare).
Var du jobbar
Som anställd är din uppgift att jobba på kundernas arbetsplatser. Ibland är det i grannhuset, ibland längre bort. Det område inom vilket du kan bli utbokad kallas för ditt tjänstgöringsområde och det finns specificerat i ditt anställningsavtal eller i en separat bilaga.
Hur länge varar ett uppdrag?
Längden på dina uppdrag kan variera mycket. Du kan vara utbokad för endast en dag, några månader eller mer än ett år.
Arbetstider
Huvudregeln är att arbetstiderna är samma för dig som för de anställda på kundföretaget.
Tillgänglighet
Ibland kommer du inte att vara utbokad. Då ska du ändå vara tillgänglig för utbokning med kort varsel, du kan inte resa bort eller stänga av telefonen utan att komma överens om detta med arbetsgivaren. Du kommer att få information om mellan vilka tider du ska finnas tillgänglig för att få nya uppdrag. Hur lång tid i förväg du får reda på uppdraget varierar.
Om du inte trivs
Du kommer att vara på olika typer av arbetsplatser och på någon av dem kanske du upplever att du har ett problem av något slag. Det är viktigt att du pratar med din chef om hur du har det på kundföretaget.
Min lön
Du är alltid garanterad en viss inkomst men hur många timmar du är uthyrd, och antalet arbetstimmar per månad, kan variera och det kan påverka din lön. Hur din lön beräknas skiljer sig beroende på om du är arbetare eller tjänsteman. Här förklarar vi hur lönesystemen fungerar.
Vad händer om du inte har uppdrag?
Du är garanterad en viss inkomst varje månad som är oberoende av hur många timmar du är uthyrd. Däremot är du inte garanterad ett visst antal uthyrda timmar per månad. Ordinarie arbetstid är 40 timmar per vecka men kan vara kortare om kunden har kortare ordinarie arbetstid.
Så här kan du påverka din lön
Din lön påverkas av antalet timmar som du är utbokad, vilket i sin tur påverkas av efterfrågan från kundföretagen. Självklart är det alltid bra om du breddar din kompetens så att du kan lösa fler av kundens behov. Dessutom är kundföretagen viktiga kontakter som antingen kan vilja hyra dig igen eller rekommendera dig till andra kunder.
Tänk på din lön som en årslön
Som anställd i ett kompetensföretag kan du få olika mycket i lön olika månader beroende på hur många timmar du jobbar. Din lön påverkas av bland annat hur lång månaden är och om det är många helgdagar – eftersom det påverkar hur många dagar och därmed timmar du kan jobba.
Det kan vara en bra idé att lägga undan lite de månader du tjänar mer så att det jämnar ut sig under året. Tänk på din lön som en årslön istället för en månadslön. Antalet arbetstimmar per månad kan variera mellan 131 och 184.
Hur beräknas min lön om jag är tjänsteman
Du har en garanterad lön för minst 133 timmar per månad (150 timmar per månad efter 18 månaders sammanhängande anställning.Om du arbetar fler timmar än så får du en särskild prestationslön för dessa timmar.
Hur beräknas min lön om jag är arbetare
Om din anställning omfattas av avtalet för arbetare så följer din lön kundföretagens löneläge och du tjänar i snitt lika mycket som de anställda på kundföretaget som har arbetsuppgifter som motsvarar dina. Detta brukar kallas för GFL (genomsnittligt förtjänstläge) eller T+P (tidlön + prestationslön). Din lön kommer därför att variera från uppdrag till uppdrag. Kollektivavtalet innehåller regler om Garanti som i vissa fall kan utbetalas mellan uppdrag.
Läs mer om GFL och se en kort introduktionsfilm.
Du som har timlön och är tillsvidareanställd eller har en tidsbegränsad anställning i mer än tre månader har rätt till helglön. Den betalas ut för vissa helgdagar enligt reglerna i kollektivavtalet.
Frågor om lönen?
Kontakta ditt lönekontor så hjälper de dig.
Särskilda lönevillkor i vårdsektorn: För sjuksköterskor och några andra yrken inom vårdsektorn gäller särskilda löne- och anställningsvillkor. Tala med din arbetsgivare.
Vem bestämmer?
När du är anställd hos ett kompetensföretag jobbar du på en annan plats än din arbetsgivare. Det är din arbetsgivare som bestämmer var du ska jobba. På din arbetsplats, företaget som du är utbokad till, har du en arbetsledare som talar om vad du ska arbeta med.
Vem är chef och vem ansvarar för vad?
Man kan säga att du har två chefer. En är chef över din anställning och det är din chef på företaget som anställt dig. När du har frågor om din anställning, eller vilka rättigheter och skyldigheter du har, är det den personen du ska prata med. Sedan har du en arbetsledare på det kundföretag som du är uthyrd till som är chef över dina arbetsuppgifter. Den personen ska du prata med om dina dagliga uppgifter och rutiner.
Kompetensföretaget och kunden delar på ansvaret för din arbetsmiljö. Därför ska du ha kontakt med din arbetsgivare när du är uthyrd och berätta hur du har det. I begreppet arbetsmiljö ingår sociala aspekter som mobbning eller trakasserier, men även till exempel bra arbetsställning. Om du har problem ska du alltid i första hand vända dig till din chef hos din arbetsgivare.
Vad händer om?
Ibland händer något som gör att du inte går till jobbet som vanligt. I det här avsnittet tar vi upp hur det fungerar vid förändringar och olika anledningar till frånvaro.
Semester
Enligt semesterlagen och kollektivavtalet har du rätt till 25 dagars semester per år. Om du får betald semester beror på när du började din anställning eftersom semesterlönen beräknas på din intjänade lön. Din semesterlön beror på hur mycket du tjänar och hur länge du arbetat. Upphör din anställning betalas innestående semesterersättning ut vid slutlönen.
Tjänstledighet
Du har rätt att vara tjänstledig till exempel för studier och föräldraledighet. Du ansöker om tjänstledighet hos din arbetsgivare.
Sjukdom och vård av barn
Om du blir sjuk ska du meddela det så snabbt som möjligt. Så fort du vet när du kommer att återgå till arbetet ska du meddela även det. Är du sjuk mer än en vecka i sträck måste du ha ett läkarintyg som du ger arbetsgivaren. Anmäl din frånvaro vid vård av sjukt barn på samma sätt som vid sjukdom.
Pension och försäkringar
Kompetensföretag har samma försäkringvillkor som övriga företag på den privata arbetsmarknaden, det vill säga pensionsförsäkring, tjänstegrupplivförsäkring, arbetsskadeförsäkring, sjukförsäkring och omställningsförsäkringar. Din arbetsgivare har information om vilka försäkringar som gäller för dig.
Ledighet med lön
Det finns tillfällen när du kan ta en kort ledighet, högst en dag, med bibehållen lön. Detta kallas för permission. Vilka permissionsregler som gäller för dig står i ditt kollektivavtal.
Om du ska sluta
Du vill säga upp dig
Om du har beslutat säga upp din anställning är det viktigt att du tittar på vad som står i ditt anställningsavtal om uppsägningstid. Står det inget särskilt där får du titta i kollektivavtalet. Din uppsägning ska du lämna till bemanningsföretaget. Kanske har du redan ett nytt jobb som du fokuserar på men tänk på att sköta din uppsägning på ett bra sätt. Din arbetsgivare kan vara en värdefull referens inför framtida anställningar.
Du har blivit uppsagd
Precis som när du själv säger upp dig så måste din arbetsgivare följa anställningsavtalet ni skrivit vad gäller uppsägningstid.
Kundföretaget har erbjudit dig en anställning
Om du inte är intresserad är det bara att tacka för uppskattningen och artigt tacka nej. Skulle du vara intresserad av att ta jobbet så blir nog din arbetsgivare glad för din skull även om det är tråkigt att förlora en duktig medarbetare. Det är alltså tillåtet att ta anställning på ett kundföretag. Men det är viktigt att du meddelar din arbetsgivare och följer er överenskommelse om uppsägningstid.
Ordlista
Arbetsgivare
En arbetsgivare är en juridisk eller fysisk person som upprättar ett anställningsavtal med en arbetstagare om att mot en viss
bestämd ersättning få tillbaka en arbetsprestation.
Anställningsbevis
Anställningsbevis är detsamma som anställningsavtal eller anställningskontrakt och det är ditt personliga avtal med kompetensföretaget som anställer dig.
Anställningsformer
Vilken anställningsform du får kan bero på hur länge du ska arbeta – tillsvidare eller någon form av visstidsanställning.
Anställningsvillkor
Anställningsvillkoren är de villkor som gäller för din anställning, till exempel anställningsform, arbetstid, lön, semester och försäkring. Vissa anställningsvillkor står i anställningsbeviset, andra i kollektivavtalet.
Bemanningsföretag/Kompetensföretag
Ett företag som sysslar med personaluthyrning, personalentreprenad, rekrytering, omplacering eller jobbförmedling.
Garantilön
Ersättning när du inte har uppdrag hos kund.
GFL
Genomsnittligt förtjänstläge innebär att den som är uthyrd ska ha en lön som baseras på vad jämförbara yrkesgrupper tjänar i genomsnitt på den arbetsplats personen bokas ut till. GFL baseras på T+P (se T+P).
Helglön
Helglön är när en timavlönad arbetare får lön för helgdagar som ligger på en vardag.
Jobbförmedling
Bemanningsföretaget hjälper arbetssökande till jobb. Jobbförmedling är ett komplement till arbetsförmedlingarna.
Kollektivavtal
Förhållandet mellan företaget och de anställda regleras normalt genom kollektivavtal och tillämpas både på organiserade och icke organiserade arbetstagare.
Kundföretag
Det företag som hyr in personal.
Omställning
Kompetensföretaget hjälper till vid personalminskning hos kundföretaget. Kundens medarbetare omplaceras inom företaget eller till andra företag eller utbildas som förberedelse till nytt jobb.
Omställningsförsäkring eller Omställningsstöd
Vid uppsägning på grund av arbetsbrist kan en uppsagd arbetstagare få ett stöd och/eller bidrag som betalas ut av Trygghetsfonden TSL eller TRR Trygghetsrådet.
Personalentreprenad
Kompetensföretaget bemannar en hel avdelning, en process eller en verksamhet åt kunden, till exempel kundtjänst eller ekonomiavdelning och de står för arbetsledningen.
Personaluthyrning
Kompetensföretaget hyr ut sina anställda till kundföretaget. Kunden står för arbetsledningen.
Prestationslön
Som tjänsteman har man en garanterad lön för minst 133 timmar per månad. När en tjänsteman arbetar fler timmar en månad får personen en särskild prestationslön för de överskridande timmarna.
Provanställning
Tjänstemän kan anställas på prov, en provanställning kan pågå i max sex månader.
Rekrytering
Kompetensföretaget sköter hela rekryteringsprocessen åt kundföretaget när kunden ska anställda – söker rätt personer, intervjuar, tar referenser och presenterar personen för kundföretaget. Personen anställs av kunden.
T+P
Beräkningen för GFL (se GFL) görs utifrån den tidlön och/eller den prestationslön som kundföretagets anställda har.
Semesterersättning
Semesterersättningen är en procentandel av lönen som läggs undan varje månad av arbetsgivaren. Den anställde får sedan den ersättning som har arbetats ihop när han eller hon tar ut sin semester.
Tidsbegränsad anställning
Vid tidsbegränsade anställningar är anställningen begränsad i tiden genom anställningsavtalet. En tidsbegränsad anställning måste vara särskilt avtalad mellan arbetsgivaren och den anställde.
Tillsvidareanställd
En anställningsform som innebär att anställningsavtalet råder tills vidare, vilket innebär att anställningen inte har något slutdatum.
Detta är vad som brukar kallas “fast anställning”
Tjänstgöringsområde
Det geografiska område som du, som uthyrd, kan komma att arbeta inom.
Utbokad eller uthyrd
När du har uppdrag hos kundföretag.