Hoppa till innehåll

Hur är det med kollektivavtal för konsulter? Med hjälp av goda kollektivavtal skapas de bästa förutsättningarna för både företagare och medarbetare. Kollektivavtal tecknas mellan en arbetstagarorganisation och en arbetsgivarorganisation eller enskild arbetsgivare. Kollektivavtalen reglerar lönen och andra anställningsvillkor. Andra delar, som till exempel semester och föräldraledighet är bestämda i lag.   

Kollektivavtal för konsulter

Kompetensföretagen tecknar kollektivavtal med tjänstemannaförbunden Akademikerförbunden, Unionen, Lärarförbundet, och Lärarnas Riksförbund. Med Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet tecknar vi vårdbemanningsavtal, och med alla förbund inom LO tecknas ett brett kollektivavtal för bemanningskonsulter. Vill du lära dig mer om hur avtalsrörelsen fungerar, kan du läsa på Almegas webbplats Avtalsrörelsen.nu. Där finns också en ordbok som förklarar de ibland krångliga orden och begreppen. 

Vi ser positivt på fackanslutning!

Auktoriserade företag har alltid kollektivavtal

Om du vill veta om att det företag du söker jobb hos har kollektivavtal kan du kolla om det är auktoriserat. Då har de garanterat kollektivavtal. Om de inte är auktoriserade kan du fråga, för även icke auktoriserade företag kan ha kollektivavtal. 

Att vara med i facket

Vi ser positivt på fackanslutning! Bland de konsulter som jobbar för Kompetensföretagens medlemsföretag är det cirka 60 procent som är medlemmar i ett fackförbund, vilket är jämförbart med den övriga arbetsmarknaden.  Läs här för att ta reda på vilket fack du kan tillhöra.  

A-kassa

Du som jobbar som konsult har givetvis rätt till a-kassa. Först måste du uppfylla de krav som ställs och följa de regler som finns för att få ut din a-kassa. Det finns en bra frågor och svar- sida på Sveriges a-kassor.