Hoppa till innehåll

Vad finns det för anställningsformer för konsulter? När du jobbar för ett bemanningsföretag kan du vara tillsvidareanställd eller ha en visstidsanställning. Tillsvidareanställning är den vanligaste anställningsformen, och är detsamma som fast anställning. Visstidsanställningar är som namnet säger begränsat i tid, och finns i flera olika former som du kan läsa mer om här.  

Jobbar du med arbetsuppgifter som hantverkaryrken, eller producerar eller hanterar varor, går du sannolikt på det så kallade bemanningsavtalet för arbetare, eller LO-avtaletOm du jobbar på kontor är det troligen tjänstemannaavtalet som gäller för dig. Dessutom har vi avtal som gäller för lärare och vårdpersonal – både sjuksköterskor och läkare. 

Visstidsanställning 

Om du vill ha lite extra pengar på kontot kan du ta jobb som bemanningskonsult. Det kan till exempel vara om du är student, pensionär eller har en annan huvudsaklig sysselsättning. Annan huvudsaklig sysselsättning kan vara att du driver eget företag, har en annan anställning, är elitidrottare eller yrkesmusiker.  

Med de här olika förutsättningarna kan du antingen jobba lite då och då, när det funkar för dig, eller för en viss period.  

Visstidsanställning på bemanningsavtalet med LO  

På LO-avtalet är visstidsanställningar begränsade till en period på sex månader, om du inte är student, pensionär eller har en annan huvudsaklig sysselsättning.  

Visstidsanställning för tjänstemän  

Som tjänsteman kan du ha en visstidsanställning i vissa specifika situationer som till exempel vikariat eller om du är student, pensionär eller ha en så kallad ”annan huvudsaklig sysselsättning”.  

Övriga visstidsanställningar  

För lärare, läkare och sjuksköterskor gäller särskilda regler efter deras respektive kollektivavtal. Den vanligaste visstidsformen för dessa yrkesområden är allmän visstid  

Länkar: