Hoppa till innehåll
Hand bläddrar i pappersfilarkiv

Kompetens­branschens kollektivavtal

Med hjälp av goda kollektivavtal skapas de bästa förutsättningarna för både företagare och medarbetare. Kompetensföretagen tecknar avtal med tjänstemannaförbunden Akademikerförbunden, Unionen, Lärarförbundet, och Lärarnas Riksförbund. Med Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet tecknar vi vårdbemanningsavtal, och med samtliga förbund inom LO tecknas ett brett avtal för bemanningskonsulter.

Som medlem i Kompetensföretagen kan ditt företag omfattas av ett eller flera av branschens kollektivavtal. Detta styrs av vilken typ av medlemskap och verksamhet ditt företag har.

För att ett avtalet ska bli gällande krävs en begäran om inkoppling av det aktuella kollektivavtalet. Detta görs antingen av företaget hos Erika Fernström på Kompetensföretagens medlemsenhet, eller den fackliga parten. Kollektivavtal gäller för en begränsad period eller i vissa fall tillsvidare. När ett avtal är på väg att löpa ut och ska förhandlas om, börjar en avtalsrörelse. Vill du lära dig mer om hur avtalsrörelsen fungerar, kan du läsa på Almegas webbplats Avtalsrörelsen.nu. Där finns också en ordbok som förklarar de ibland krångliga orden och begreppen.

Vill du läsa nyheter och fakta som rör Kompetensföretagen i den senaste avtalsrörelsen? Det hittar du här.

Avtal för vård och omsorg

Kompetensföretagen har kollektivavtal med Vårdförbundet. Kollektivavtalet med Vårdförbundet omfattar även det så kallade E-avtalet för vård- och behandlingsverksamhet samt övrig omsorgsverksamhet. Observera att sjukvårdsbiträden och undersköterskor inte följer detta kollektivavtal utan avtalet med LO-förbunden.

Avtal för arbetare

Kompetensföretagen har kollektivavtal med samtliga förbund inom LO. Avtalet gäller för företag som hyr ut arbetstagare och som är medlemmar, samt deras anställda när de utför arbete för vilket något av LO-förbunden har avtalsrätten

Avtal för tjänstemän

Kompetensföretagen har kollektivavtal med Unionen och Akademikerförbunden. Avtalet gäller för medlemmar i Unionen/Akademikerförbunden anställda vid företag som omfattas av kollektivavtal mellan oss och Unionen respektive Akademikerförbunden.

Läkare i bemanningsföretag

Kompetensföretagen har kollektivavtal med Sveriges Läkarförbund för uthyrning av läkare.
Det innebär att man ska tillämpa Kompetensföretagens avtal som komplement till det så kallade E- och F-avtalet.

Avtal för lärare

Kompetensföretagen har kollektivavtal med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund för uthyrning av lärare. Avtalet innebär att man ska tillämpa Kompetensföretagens avtal som komplement till kollektivavtalet för friskolor, det så kallade Friskoleavtalet.
Observera att barnskötare och övriga av Kommunals medlemsgrupper inte följer detta, utan avtalet med LO-förbunden.

Läs Läraravtalet och Friskoleavtalet på Arbetsgivarguiden

Johan Huldt

Föräldraledig

Stockholm

+46 8 762 69 63 +46 72 201 47 09 E-post

Läs mer

Axel Hammarén

Arbetsrättsjurist

Stockholm

+46 8 762 69 91 +46 72 221 32 92 E-post

Läs mer

Daniel Hjorth

Arbetsrättsexpert

Stockholm

+46 8 762 69 39 +46 72 208 17 59 E-post

Läs mer