Hoppa till innehåll

Sara, en hockeyälskande göteborgare från Skellefteå, samlar kompetens och bredd som konsult. Hon har också en nyfiken inställning till livet. Hon har en varierad karriär bakom sig som lett till att hon idag via Jurek jobbar med HR på Yara Marine, ett företag som bland annat levererar system som renar utsläpp från fartyg och optimerar rutten för minimal bränsleförbrukning.

-Jag fyller tydligen 50 i år, men jag känner mig inte i närheten av så gammal, säger Sara och skrattar.

Resan dit började inom vården. Då var Sara utbildad inom pedagogik och arbetade på gruppbostäder inom psykiatrin. Hennes chef såg snart att hon hade en talang för system och tidrapportering.

-Det började med att jag blev inplockad för att hjälpa till med att redigera scheman på cirka 20 procent. Efter det utökades tiden och jag blev ansvarig för alla anställdas scheman varje månad. Så då började jag utbilda mig till personalvetare på distans samtidigt som jag jobbade.

Jag fyller tydligen 50 i år, men jag känner mig inte i närheten av så gammal, säger Sara och skrattar.

I slutet av studierna tog Sara tjänstledigt för att skriva klart slutinlämningen och åkte till Spanien. Kopplingen till Spanien? Ingen alls. Men hon fick tag på en trevlig lägenhet utanför Barcelona som visade sig vara perfekt att skriva från.

Samlar kompetens och bredd som konsult

Från lägenheten i Barcelona fick Sara kontakt en konsultchef hos Jurek, som kopplade ihop henne med den chef hon har idag. Det första jobbet när hon kom hem till Sverige efter studierna blev som tidsspecialist på ett läkemedelsbolag.

-Jag sökte mig till konsultbranschen för jag tyckte det verkade trevligt. Jag ville samla på mig så mycket kunskap som möjligt och inte nischa mig. Den första konsultchefen jag hade kontakt med hade mitt nuvarande jobb på Yara Marine precis innan mig. Det är roligt att världen är så liten och våra vägar möts igen.

Varje arbetsplats har sin egen kultur och struktur

Nästan fyra år senare har Sara samlat på sig erfarenheter från att ha jobbat med HR på företag inom olika branscher och med olika kultur. Än så länge har konsultkarriären bjudit på erfarenheter från läkemedelsbranschen, rekryteringsbranschen, företag som jobbar med växtbaserad kemikalietillverkning och nu högteknologiska system som effektiviserar fartyg och bidrar till mindre utsläpp. Företagen har huvudkontor i Norden såväl som i USA.

Jag sökte mig till konsultbranschen för jag tyckte det verkade trevligt

-Varje arbetsplats är annorlunda och det märks att det är olika kultur i olika företag. En tydlig skillnad till exempel är att det i amerikanska bolag är väldigt noga att det förs statistik om kön och civilstånd. Det tycker vi inte alls är lika viktigt att redovisa i Sverige.

Sara ser fram mot att fortsätta söka nya lärdomar och bredda sin kompetens framöver. Hon kommer också att lägga en del tid på att pyssla med den sommarstuga hon nyligen blivit ägare till hemma i Skellefteå som hennes morfar byggt.

Sara Karlén Lindström

Ålder: 49

Ort: Göteborg

Konsultföretag: Jurek

Kundföretag: Yara Marine Technologies

Tjänst: HR-koordinator

Gör helst på fritiden: Pysslar med sommarstugan, jagar eller kollar hockey