Hoppa till innehåll

Kompetensföretagen har delat ut priset Årets konsult 2023 White Collar ut till Alex Mparana. Vi har intervjuat den glada vinnaren för att få veta lite mer om honom. Alex flyttade till Sverige för elva år sedan, och fick sitt första jobb som konsult. Han tycker att fördelarna är så många att han fortsatt som konsult efter det. 

Först måste vi ta den klassiska sportfrågan –  Hur känns det?

Det känns underbart, jag är så glad och känner mig mycket ärad. Stort tack för det här erkännandet!  

 Vad gör du på jobbet?  

– Just nu har jag ett uppdrag på ett globalt företag. Arbetet innehåller estimeringar, Material price Variances, Material Cost Levels and Material Cost Evolution. Det inbegriper jobb med köpare i Sverige och över hela världen, och med fabrikscontrollers – i mitt fall i Köping och Skövde. Det är ett omfattande uppdrag som innebär månadsbokslut, fakturahantering, kontroll och godkännande av prisdiskrepanser med mera. 

Jag tog den chansen och efter att jag insett fördelarna så har jag fortsatt på den banan.

Hur länge har du jobbat som konsult?  

– Totalt har jag jobbat nio år som konsult. Nästan sex år på Adecco, varav tre på Volvo personbilar och Göteborgs Stad.   

Hur kommer det sig att du började jobba som konsult?  

– Jag flyttade till Sverige från Uganda för elva år sen. Det var svårt att komma in på arbetsmarknaden, även med min bakgrund som ekonom. Att börja som konsult var en av mina bästa chanser. Jag tog den chansen och efter att jag insett fördelarna så har jag fortsatt på den banan 

Skulle du rekommendera andra att jobba som konsult? Varför?  

– Verkligen! Varför? Du lär dig mycket, arbetar med många olika verktyg och system, och breddar därmed din kompetens. Dessutom träffar du många nya och gamla kollegor på vägen och utökar ditt nätverk – om du som jag uppskattar såna saker.  

Vad gör du när du inte jobbar?  

– Umgås med min familj! Vi är sex stycken, vilket kanske är en stor familj i svenska mått, men vanligt där jag kommer ifrån. Vi har fyra barn, och det kan vara ganska krävande. Men förutom att vara tillsammans med familjen spelar jag och tittar på fotboll, sjunger karaoke och dansar. Jag har ett galet intresse för bilar, jag älskar att hänga med gamla och nya vänner, jag umgås så mycket jag kan, jag skulle också säga att jag håller på en del med att förbättra mina hobbyer; att anordna och marknadsföra event. 

Namn: Alex Mparana 

Ålder: 49 år 

Bor: Göteborg 

Anställd hos: Adecco  

Aktuell med: Vinnare av Årets konsult White Collar 2023