Hoppa till innehåll

Jubileumsår

I år firar Kompetens­företagen 20 år som förbund! Och det hade inte varit möjligt om inte arbetsförmedlande legaliserats och bemannings­branschen därmed legitimerats. Bemannings­branschen har nämligen 30-årsjubileum!

Men egentligen har bemannings­branschen funnits längre än så. Dess historiska rötter återfinns nästan helt inom kontorsservice­branschen. Det skulle kunna sägas att den i Sverige startades av kvinnor, för kvinnor.

30-årsjubileumet handlar om den avreglering av arbetsförmedlingsmonopolet som skedde 1993. Långt innan, redan 1864, startade Sophie Adlersparre en renskrivningsbyrå i Stockholm. Kvinnorna dominerade branschens tidiga historia, både som grundare och medarbetare. Men efter en lagändring 1942 bedömdes all verksamhet som tillhandahöll arbetskraft som arbetsförmedling. Med Ulla Murman i spetsen inleddes i början av 1950-talet en lång kamp som avslutades 1993, med att monopolet på arbetsförmedling försvann. Tio år senare bildades Bemannings­företagen, som sedan bytte namn till Kompetens­företagen.

Branschen är idag en väletablerad del av den svenska arbetsmarknaden, men vägen dit har varit lång och fylld av hinder.

alt=""
alt=""