Hoppa till innehåll

Inget nytt under solen, kompetensbristen är fortsatt det största hindret för företagens utveckling. Ingen kan ha missat de stora industrisatsningar som genomförs i norra Sverige. Men färre vet att företag som arbetar med rekrytering, omställning och bemanning är lösningen på kompetenspusslet i norr, skriver Christoffer Nilsson, näringspolitisk expert på Kompetensföretagen.

I höstas presenterade Almega rapporten ”Den gröna omställningen i Norra Norrland” där chefsekonom Patrick Joyce har kartlagt kompetensbehoven. Cirka 50 000 nya jobb skapas i regionen till följd av den gröna omställningen, både i privat och offentlig sektor. Investeringarna de kommande 20 åren uppskattas till 1 100 miljarder kronor i ny- eller utbyggd industri eller gruvanläggningar.

Den gröna omställningen ställer stora krav på en fungerande kompetensförsörjning

Det ställer stora krav på en fungerande kompetensförsörjning. Arbetslösheten i regionen är rekordlåg, sysselsättningen är hög och befolkningen är åldrande. Arbetsgivare i både näringslivet och välfärden vittnar om de enorma rekryteringsutmaningarna.

Här spelar kompetensbranschen en viktig roll. Med dess erfarenhet och kunskap av att hantera kandidater och arbetskraft i alla Sveriges regioner kan branschen vända utmaningen till en möjlighet. Det är företag som rekryterar personer från hela landet till de lediga jobben. Andra företag i branschen bemannar industrierna med allt från it-specialister och tekniska konsulter till industriarbetare. Dessutom ser omställningsföretagen till att personer kan ställa om för att anpassa sig till en ny arbetsmarknad med nya geografiska förutsättningar.

Kompetensföretagen i Almedalen

Det är därför inte så konstigt att temat för vårt seminarium i Almedalen blir kompetensförsörjning i norr. Vi kommer att presentera en ny rapport som beskriver hur kompetensbranschen är en motor i utvecklingen av norra Sverige. På seminariet får ni också veta hur branschen mer konkret väljer att förbereda sig och vilka eventuella politiska insatser som krävs. Torsdagen den 27 juni kl. 08.30-09.15 på Hamngatan 3 är datumet, tiden och platsen ni ska komma ihåg om ni befinner er i Visby

Ta chansen att diskutera med oss och politiker i Visby under Almedalsveckan

Om ni är på plats får ni gärna kontakta oss, oavsett om ni vill prata om branschen i sin helhet eller specifika frågor. Vi är tillgängliga från tisdag till fredag och tar gärna en kaffe för att prata om branschen och aktuella frågor kopplat till den.