Hoppa till innehåll
Almega Sök

Bakgrundskontroller

Arbetsgivare med berättigat intresse måste lagligt kunna genomföra bakgrundskontroller av lagöverträdelser för att göra välgrundade lämplighetsbedömningar. Detta kräver tillgång till relevanta rättsdatabaser och digitala utdrag ur belastningsregistret.

För att möta arbetsmarknadens behov krävs en snabbutredning, hantering av IMY:s hemställan från juni 2024 samt ett enhetligt regelverk för både offentlig och privat sektor. Dessutom bör fler brottsförebyggande verktyg för arbetsgivare utredas.

Vi menar att Sveriges arbetsgivare och kompetensföretag behöver:

Kompetensföretagens position

  • Alla arbetsgivare som har ett berättigat intresse ska ges legal möjlighet att kunna göra lämplighetsbedömningar bland annat genom bakgrundskontroll av lagöverträdelser  
  • Rättsdatabaser, offentliga som privata, ska kunna nyttjas av arbetsgivare med berättigat intresse 
  • Företag med berättigat intresse ska ges möjlighet att skydda sig före och under anställning genom en laglig rätt att hantera lagöverträdelser enligt gällande dataskyddslagstiftning 
  • Utdrag från belastningsregister ska alltid utges digitalt från polismyndigheten  

Kompetensföretagens inspel till politiken

  • En snabbutredning för att få till förändringar och ge ett tydligt regelverk som speglar arbetsgivares behov av bakgrundskontroller 
  • Hantera Integritetsskyddsmyndighetens hemställan från i juni 2024 om ett helhetsgrepp i frågan om bakgrundskontroller 
  • Säkerställ att offentlig, kommunal och privat sektor inte ges olika verktyg i fråga om bakgrundskontroller 
  • Se över vilka fler verktyg arbetsgivare utöver bakgrundskontroller ska kunna ges i syfte att stärka det brottsförebyggande arbetet 

Det innebär en bakgrundskontroll

Bakgrundskontroller som begrepp används ofta i vid bemärkelse och kan innefatta flera olika saker. I arbetslivet har det länge varit förknippat med vidimering av:

  • CV
  • Utbildning och referenser
  • Intyg av certifikat
  • Körkort
  • Hälsotester
  • Säkerhetsprövningar
  • Kreditupplysning och kontroll av lagöverträdelser.
  • Lagöverträdelser

 

Vilken typ av bakgrundskontroll som är motiverat att göra är avhängt verksamhetens karaktär och befattning. Vissa verksamheter har idag lagkrav på att bakgrundskontroller av lagöverträdelser utförs medan det i andra verksamheter sker utifrån verksamhetens art och/eller kundkrav.   

För arbetsgivare är det centralt att bedöma huruvida en kandidat är lämplig för tjänsten eller ej. Det är inte av ren nyfikenhet en arbetsgivare önskar få en bild av en kandidats eventuella lagöverträdelser, utan i syfte att kunna göra bedömning om en individ är lämplig eller ej och om det finns direkta hot eller sårbarheter som kan utgöra en risk för den enskilde eller verksamheten.

Dagens rättsläge lämnar mycket att önska

Rättsutveckling

Det senaste årets rättsutveckling har dessvärre gått åt fel håll i fråga om möjligheter att kontrollera lagöverträdelser vid rekrytering och anställning. I början av 2024 nekade flera tingsrätter utelämnandet av offentliga handlingar till rättsdatabaser med utgivningsbevis med hänvisning till att sekretess p.g.a. att uppgifterna efter utlämnandet riskerar att behandlas i strid med dataskyddsförordningen. Dataskyddförordningen gavs således företräde framför svensk grundlag. 

Den nya praxisen från tingsrätterna medförde överklagan och en längre rättsprocess som fick sitt avslut i februari 2025 när Högsta domstolen beslutade att rättsinstanserna skulle lämna ut handlingarna till rättsdatabaser med journalistiska ändamål, men med förbehållet att namn, personnummer och adresser i handlingarna inte fick spridas, göras sökbara eller notifierar för allmänheten eller betalande kunder. Beslutet får till effekt att rättsdatabasernas innehåll successivt försämras, innebärandes en försämring av arbetsgivares möjligheter att kontrollera ifall en kandidat eller anställd har misstänkts för brott, begått brott, har kopplingar till organiserad brottslighet eller är direkt olämplig för den tilltänkta positionen. När rättsdatabaserna inte längre uppdateras med nya domar och rättsfall blir de snabbt urvattnade och inaktuella som kontrollverktyg för företag och myndigheter. 

Politiken

Parallellt med rättsutvecklingen har det även funnits en politisk ambition att se över rättsdatabasernas och söktjänsternas legitimitet. Utredningen om Personuppgifter och mediegrundlagarna (SOU 2024:75) som presenterades i november 2024 avsåg att se över grundlagsskyddet för rättsdatabaserna samt föreslå lämpliga lagändringar.  

Problematiken kring de så kallade öppna rättsdatabaserna, som vänder sig till allmänheten, har återkommande lyfts av olika intresseorganisationer som integritetskränkande samt som ett verktyg för den organiserade brottsligheten att nyttja vid kartläggning av privatpersoner. Öppna databaser har därför använts i syfte att utpressa, utnyttja och för bedrägeriverksamhet, inriktat mot både privatpersoner och företag. Öppna rättsdatabaser har erbjudit tjänster till företag och privatpersoner och har således inte gjort en avgränsning till vem som är brukaren. Arbetsgivare som använder rättsdatabaser i syfte att förhindra kriminalitet bör fortsatt ges den möjligheten, trots att systemet inte varit perfekt bör det inte innebära ett förbud mot rättsdatabaser generellt, utan bör istället justeras för att begränsa vem som ska få ta del av innehållet. Arbetsgivare med berättigat intresse av att göra lämplighetsprövningar måste även i fortsättningsvis säkerhetsställas den möjligheten. 

För vidare frågor

Christoffer Nilsson

Christoffer Nilsson

Näringspolitisk expert

Stockholm

+46 8 762 67 06 +46 72 219 47 28 E-post

Läs mer