Hoppa till innehåll

Bemanningsbranschen skapades en gång i tiden av kvinnor, för kvinnor. Den har alltså en mycket längre och mer annorlunda historia än vad de flesta tror. Svenska pionjären Ulla Murman grundade skrivbyrån Stockholms Stenografservice 1953. Hon hade då ingen aning om att det kallades ”privat arbetsförmedling”. Ulla Murman och andra med henne kämpade under 40 år mot arbetsförmedlingsmonopolet och för att få rätt att bedriva sin verksamhet.

Tvärtemot vad många tror har bemanningsbranschen alltså inte vuxit fram ur arbetaryrken. Redan på Murmans tid hyrde man in tjänstemän till domstolar, ja till och med LO:s rättsskydd sökte personal hos Ulla Murman på 1970-talet.

Branschen avreglerades på den svenska arbetsmarknaden först 1993. Då hade kollektivavtal för tjänstemän redan funnits sedan 1988. Det var de dåvarande organisationerna Handelns och Tjänsteföretagens Arbetsgivarorganisation, HAO  och Tjänstemannaförbundet HTF som träffade kollektivavtal.

En annan viktig milstolpe i branschens historia är den auktorisation som medlemsorganisationen Bemanningsföretagen instiftade 2007. Den innebär bland annat krav på kollektivavtal och hel och ren ekonomi. De auktoriserade företagen granskas noga varje år av en partssammansatt nämnd.

Om skrivarbyråerna i början av femtiotalet var en instegsmöjlighet för kvinnor på arbetsmarknaden fyller arvtagaren bemanningsbranschen idag samma funktion för unga och utrikesfödda. Många får sin första rad på cv:t som konsulter.

Bemanningsbranschen skapades av kvinnor för kvinnor

Men egentligen måsta man gå ännu längre tillbaka i tiden än 1950-talet och Ulla Murman. År 1864, efter näringsfrihetens införande, startade Sophie Adlersparre en renskrivningsbyrå i Stockholm där hon anställde utbildade kvinnor som kunde utföra kontors- och översättningsjobb. Det tycker vi är värt att lyfta lite extra den 8 mars.

Du som är intresserad av mer branschhistoria hittar mer på vår jubileumssajt!