Hoppa till innehåll

I år uppmärksammar Kompetensföretagen att det är 30 år sedan arbetsförmedling blev avreglerat och samtidigt firar vi 20 år för förbundet. Och vi vet att det är många som har anledning att fira med oss – de otaliga verksamheter som fått stöd i sin kompetensförsörjning genom åren, och de hundratusentals människor som lotsats till jobb. Kärnan i branschen har hela tiden varit densamma; att matcha rätt person till rätt jobb, och till följd av det stärka svensk arbetsmarknad och ekonomi.

Du har kanske själv, eller känner garanterat någon som, blivit rekryterad, omställd eller anställd via kompetensbranschen! Men innan 1993 var det inte lagligt att hjälpa människor till jobb utanför statlig kontroll, trots att näringsfrihet infördes 1864. Det har varit en lång resa för att äntligen göra det möjligt för andra än Arbetsförmedlingen att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad. Främst i ledet gick en modig och driftig kvinna vid namn Ulla Murman, som 1953 startade Stockholms stenografservice. Efter 40 år och åtta rättsprocesser hela vägen upp till Högsta domstolen, fick hon rätt. Under den tiden hade hennes företagstjänster anlitats av flera av de instanser som samtidigt försökte stoppa henne. Så principiell och lite enögd kan byråkratin vara.

Kärnan i branschen har hela tiden varit densamma

Branschen har efter avregleringen präglats av flera av Ulla Murmans drag. Mod, envishet, tron på människors kompetens och innovationskraft löper som en röd tråd genom medlemsföretagens verksamhet, oavsett om de sysslar med rekrytering, bemanning eller omställning.

Även förbundet har förnyats. Fram till 2018 hette förbundet Bemanningsföretagen. Då bemanning över tid kommit att uppfattas som personaluthyrning var namnet missvisande då det fanns medlemmar som sysslade med andra viktiga insatser på arbetsmarknaden; rekrytering och omställning. Efter att den internationella branschmedlemsorganisationen bytt namn från Ciett till World Employment Organization – WEC –  gjordes en namnändring även i Sverige.

Som branschorganisation ska Kompetensföretagen fortsätta att arbeta med att utveckla hur kollektivavtal, arbetsmarknadsregleringar och anställningsformer kan se ut för att möta framtidens arbetsmarknad. Våra medlemsföretag kompetensförsörjer Sverige, det är vi stolta över – det kan firas varje dag!

Patrik Eidfelt, förbundsdirektör