Hoppa till innehåll

Michael Svensson jobbar som kvalité- & utbildningschef på det auktoriserade omställningsföretaget Curonova. Michaels experttips till deltagare i Rusta och matcha, Arbetsförmedlingens system med fristående leverantörer, kan sammanfattas i några få ord. Mod och ett öppet sinne.

-Det kanske låter enkelt, men kan vara utmanande för någon som väntat på den här möjligheten i de 14 månader som systemet kräver, säger Michael Svensson. Men att bli utvald av Arbetsförmedlingens AI-robot för att bli deltagare i Rusta och Matcha är en chans! Till nytt jobb, nya studier – helt enkelt nya möjligheter. Med mod och ett öppet sinne kan den arbetssökande göra det bästa av de möjligheterna.

Du som deltagare behöver inte ha något med dig till dina möten. Bara dig själv och dina möjligheter.

-En del som kommer till fristående aktörer tror att vi ska ge dem jobb, att det är så det funkar. Men de måste göra ett eget jobb, tillsammans med sin matchare. Vi kan visa på vägar och möjligheterna de har i sig själva. Men de måste också vara beredd att satsa, att ha modet att vara personliga.

Mod och ett öppet sinne

När en arbetssökande kommer till en fristående leverantör i Rusta och matcha behövs en ömsesidighet mellan deltagaren och matcharen. Matchningsarbetet inleds med en kartläggning där den arbetssökande står i centrum.

Du som deltagare behöver inte ha något med dig till dina möten

-Då gäller det att personen har ett öppet sinne, och modet och viljan att dela med sig. Möjligheterna för matcharen att hjälpa ökar om den arbetssökande kan ge en tydlig bild av sig själv i första mötet. Och det kan vara jobbigt!

Men modet handlar inte bara om att dela med sig av sig själv. Det handlar också om att ta reda på vad matcharen kan göra för den arbetssökande.

-Våga ta plats och våga fråga! Det modet leder mot det ömsesidiga förtroende som behövs. Succesivt kan man då jobba sig fram och se nya möjligheter. Kanske det kan handla om att få gå en Excel-kurs för att knipa sitt nästa jobb.

Jobba på de egna styrkorna

Många tror att deras nästa steg mot arbetsmarknaden ska gå i samma spår som de tidigare gjort. Men orsaken till att en befinner sig i Rusta och matcha-systemet kan sannolikt handla om att det spåret tagit slut. En av de viktiga delarna i en omställning är att hjälpa den arbetssökande att titta på och utveckla synen på sig själv och sina mål.

Våga ta plats och våga fråga!

-Den samlade bilden av dig själv är väsentlig för dina framtida möjligheter på arbetsmarknaden. Det du gjort innan kanske du varit bra på och älskat. Det är bra, då ska man lyfta det som varit roligt och vill göra. Man ska bygga på sina styrkor och inte jobba på svagheter, säger Michael Svensson.

Vi som leverantör till tjänsten Rusta och matcha har en rejäl styrka i våra stora kontaktnät med arbetsgivare. Tveka inte som deltagare att ta del av dom, kanske är det den snabbaste vägen till nytt arbete!

Hög sekretess

Det kan vara viktigt att veta att sekretessnivån på det som sägs är hög. Givetvis gäller till exempel GDPR, och saker den arbetssökande berättar som inte rör hur hen kan lyckas dokumenteras heller inte.

Experttips till deltagare i Rusta och matcha

  • Var öppen för din nya möjlighet till förändring
  • Var modig, både med att dela med dig och ställa frågor
  • Se dina styrkor, inte svagheter
  • Dra nytta av matcharens kontaktnät
Företag: Curonova
Verksamhet: Rusta och matcha, Arbetsträning, Omställning (bla TSL och Rehab), Outplacement, Processledning, Effektiva team, Individuellt förbättringsstöd, Vägvalssamtal och Handledning Närvaro: Huvudkontor, samt närvaro på 109 kontor i landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.
Antal anställda: 174 personer