Hoppa till innehåll

Grunden för bemanningsbranschens verksamhet är att kunderna får tillgång till rätt kompetens vid rätt tillfälle. Det är en viktig framgångsfaktor för kundföretagen. Men det finns många fördelar med att jobba som konsult, som kanske inte är så synliga. Och faktiskt är det många som gillar just det branschen kan få kritik för ibland. 

Passar inte alla – men de flesta trivs  

En viss rörlighet mellan arbetsplatser är inbyggd i hur branschen fungerar, därför kanske den inte passar alla. Men för dem som jobbar i branschen ges möjlighet att utvecklas på en föränderlig arbetsmarknad, skaffa nya erfarenheter och kompetenser som bygger ett starkt cv, allt under trygga former. Och de flesta som jobbar där trivs, det visar vår senaste konsultundersökning.  Tre av fyra har en positiv upplevelse av jobbet, och lika många rekommenderar det till en vän eller bekant. Det, skulle jag våga säga, är bra betyg. 

Vägen in eller tillbaka 

Att ta sig in på arbetsmarknaden, eller för all del bli kvar och utvecklas, det är inte helt lätt. Och det har blivit betydligt tuffare på grund av pandemin. Särskilt svårt blir det för dem som redan stått lång från arbetsmarknaden. För dem riskerar pandemin att göra tröskeln till ett jobb nästan omöjlig att ta sig över. Ens kompetens kanske har blivit inaktuell eller behöver putsas upp. Nätverket har aldrig funnits eller tunnats ut. Då är bemanningsbranschen vägen in eller tillbaka till arbetsmarknadens ekosystem. 

De som söker nya utmaningar  

Att jobba som konsult är också ett bra sätt att kompetensutvecklas eller kanske helt sadla om i karriären? Bemanningsbranschen spänner över i stort sett hela arbetsmarknaden, och ger goda möjligheter att prova nya yrken eller arbetsplatser. Och branschens goda villkor och kollektivavtal gör att karriärresan blir ett tryggt äventyr. 

Fem fördelar med att jobba som konsult 
 1. Möjlighet att kompetensutvecklas på en föränderlig marknad
2. Ett stort nätverk genom arbete på många olika arbetsplatser  
3. Stor variation i jobbet 
4. Ett konkurrenskraftigt CV 
5. Trygga anställningsformer