Hoppa till innehåll

Omsättningen bland företag inom bemanning, rekrytering och omställning minskade med 6,8 procent jämfört med fjärde kvartalet föregående år. Trots nedgången ser företagen ljusare på framtiden. Det visar Kompetensföretagens nya framtidsindikator och kvartalsrapport för fjärde kvartalet 2023.

Omsättningen för de 35 största företagen i branschen var 8,5 miljarder kronor under det fjärde kvartalet 2023. Det är 626 miljoner (6,8 procent) lägre än toppnoteringen under samma kvartal 2022.

Omsättningen för de 35 största företagen har minskat med 6,8 procent

Inom bemanningsbranschen har det skett en stor nedgång av omsättningen i främst försäljning/kundtjänst, ekonomi/finans och administration/service. Geografiskt är Stockholmsregionen särskilt drabbad.

–Det är en tuff tid för kompetensbranschen. Nedgången inom lager och logistik kan förklaras av en svag julhandel och en minskad e-handel. Stockholm är tungt inom områden som kundtjänst, administration och ekonomi. Dessa affärer har gått trögt, säger Patrik Eidfelt.

Samtidigt växer omsättningen inom områdena industri, tillverkning och teknik, särskilt i norra Sverige. En förklaring är den starka efterfrågan på arbetskraft i norra Norrland.

–Arbetsmarknaden för konsulter inom it, industri och tillverkning samt tekniska konsulter är fortsatt stark, säger Patrik Eidfelt.

Kompetensföretagens nya framtidsindikator visar att företagen i branschen har en allt större framtidstro på sikt.

Medlemsföretagen tror att omsättningen kommer att växa mot slutet av 2024

–Börjar vi ana att nedgången för branschen har nått botten? I vår framtidsindikator uppger allt fler medlemsföretag att omsättningen kommer att växa mot slutet av 2024, säger Patrik Eidfelt.