Hoppa till innehåll

Politikerveckan i Almedalen är en institution för oss som jobbar med arbetsmarknadsfrågor. Under några julidagar, oftast mycket varma, samlas människor från hela landet för att lyssna till och tala om vad som händer och vad som behöver hända på arbetsmarknaden. Visst är Almedalen mycket mer än så, men där ligger vårt fokus. I år skapade Kompetensföretagen flera mötesplatser för viktiga samtal och diskussioner, som inspirerade och banade väg för mer samverkan.

Kompetensföretagen ordnade ett seminarium med den något kaxiga titeln Behöver Sverige bemanningsbranschen? Demoskop presenterade där en rapport som sammanställer siffror från undersökningar bland inhyrande företag, politiker från regioner och kommuner, och konsulterna i branschen. Innehållet stod sedan som grund för en diskussion i en tung panel bestående av Teresa Carvalho (S), vice ordförande Arbetsmarknadsutskottet, Jesper Hedin utredare kompetensförsörjning Industriarbetsgivarna, Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, Patric Palm, Managing Director Manpower Enterprise, Oliver Rosengren riksdagsledamot (M), Veronica Rörsgård, vd Lernia och Irene Wennemo, generaldirektör på Medlingsinstitutet.

Svaret på frågan om bemanningsbranschen behövs var i stort sett ett rungande ja. Johan Lindholm anser att det är ett komplement som behövs, men menade att i byggsektorn ser det annorlunda ut. Där saknas i hög grad den typen av auktoriserade företag som Kompetensföretagen företräder. Om du vill läsa mer finns en sammanfattning av seminariet.

Svaret på frågan om bemanningsbranschen behövs var i stort sett ett rungande ja

Med så många nyckelfunktioner på plats i Visby finns goda chanser att ordna runda bords-samtal. Där kan man skapa dialog mellan parter som annars skulle vara svåra att sammanföra på grund av tidsbrist och skillnad i geografi. Bland dem som kom och deltog i viktiga samtal fanns bland andra biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, Martin Linder från Unionen och Ulrika Lindstrand från Sveriges Ingenjörer med vilka vi diskuterade vilka nya krav distansarbete ställer på arbetsmiljöarbetet. Med Maria Mindhammar från Arbetsförmedlingen, Saila Quicklund från Moderaterna riksdagsgrupp och flera medlemsföretag diskuterade vi hur bryter långtidsarbetslösheten. Med flera regionpolitiker, SKR, Vårdförbundet och Läkarförbundet samtalade vi kring utmaningarna med kompetensförsörjningen i vården. Veckan avslutades sedan med ett samtal med Sophia Metelius, statssekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och Martin Kruse från Arbetsförmedlingen kring bemanningsbranschens roll på arbetsmarknaden.

I Almedalen hölls också ett seminarium kring rapporten Så bryter vi långtidsarbetslösheten, som Kompetensföretagen, Utbildningsföretagen och Almega står bakom.

Med god dialog och ödmjukhet inför stora och komplexa frågor är vägen oftast lättare att ta sig fram på. Jag är övertygad om att vi under Almedalen 2023 har banat lite mer väg för en väl fungerande svensk arbetsmarknad!

Med de orden önskar jag alla en trevlig sommar.