Hoppa till innehåll

När Kirsten fyllde 65 var planen att hon skulle gå i pension, flytta till Danmark och vårda sin sjuka mamma. Kort därpå gick mamman bort och Kirsten bestämde sig för att börja jobba igen. Och som jobbonär föredrar hon konsultyrket.

-Jag kände mig inte klar. Jag hade jobbat både privat och i kommunal och regionens regi, men aldrig som konsult innan. När jag skulle börja jobba igen var det självklart att det skulle vara som konsult. Framför allt för möjligheten att kunna bestämma själv var och när och hur länge jag ska jobba.

Som jobbonär och konsult lär hon känna nya människor och platser

Kirsten har hela yrkeslivet jobbat inom vården och de senaste 20 åren har hon jobbat som verksamhetschef inom äldreomsorgen. Som jobbonär, konsult, hos Vårdlänken har Kirsten hittills varit på två olika uppdrag som båda varit placerade utanför hemorten Stockholm.

-När jag kontaktade Vårdlänken sa jag att jag var villig att ta jobb utanför Stockholm också, och det har jag fått. Det är ett väldigt bra sätt att upptäcka olika delar av Sverige. Är man bara nyfiken och intresserad så finns det möjlighet att lära känna fantastiska människor och lära om en plats kulturhistoria.

När jag skulle börja jobba igen var det självklart att det skulle vara som konsult

Eftersom uppdragen kan vara långt hemifrån har det varit viktigt för henne att det finns möjlighet att ta med sig den italienska tryffelhunden Ida. Ida får också följa med på många av Kirstens upptäcktsfärder.

-Att ta med Ida är lysande för att upptäcka vartenda kyrktorn och medeltida grav i när jag är i Östergötland. Jag har också hittat en fantastisk bygdegård och lagt en beställning hos en lokal smed som ska göra en skvallerspegel åt mig. Sånt är kul!

Nyfikenhet och erfarenhet de viktigaste egenskaperna

Kirsten beskriver att hon blir väl mottagen av medarbetarna på de platser hon jobbat. Även om det finns de som tycker att en långsiktig lösning vore bättre än en tillförordnad chef, så har attityden gentemot Kirsten varit positiv.

-Det är ju en bred roll och det är mycket att sätta sig in i snabbt. Jag hanterar allt från medarbetarsamtal till samverkansmöten eller att vara med på överrapporteringsmöten när en patient ska skrivas över till en annan enhet. Det krävs att man är nyfiken, intresserad och har den erfarenhet som krävs för att det ska funka.

Kirsten har just nu inga planer på att sluta jobba, och tänker fortsätta så länge hon tycker det är kul.

-Det optimala vore 3 uppdrag på 2-3 månader per år. Jag är ju pensionär, så det är skönt att hinna med lite annat också. Och så vill jag hinna träffa mina vänner. Nu är jag i Stockholm varannan helg, och då är det många som jag vill hinna träffa. Men jag gillar verkligen mitt jobb och vill fortsätta, sen om det är i ett eller fem år till det vet jag inte nu.

Namn: Kirsten Ytterberg
Ålder: 66
Ort: Stockholm
Konsultföretag:  AB Vårdlänken Bemanning&Rekrytering
Kundföretag: Kommun i Östergötland
Tjänst: Tillförordnad enhetschef
Gör helst på fritiden: Promenader med hunden och när jag är hemma i Stockholm träffar jag många vänner.