Hoppa till innehåll

Den 4 mars 2020 öppnades dörrarna till en av Sveriges största rekryteringsmässor inom sjukvård, hälsa och omsorg – Medrekmässan. Nytt för i år var en stor paneldebatt på temat digitaliseringen inom sjukvården – en IT-utveckling som spås ha flera positiva effekter för den som är verksamma inom hälso- och sjukvårdsområdet. Kompetensföretagens styrelseordförande Eva Domanders, vd Klara Kompetens, var en av debattdeltagarna och vi passade på att ställa tre frågor till henne om debatten.

1. Hej Eva! Du deltog i Medrekmässans första stora paneldebatt i veckan kring digitaliseringen inom sjukvården. På vilket sätt påverkar digitaliseringen medlemsföretag som är verksamma inom hälso- och sjukvårdsområdet?

-Den påverkar först och främst ökad tillgänglighet för patienten och minskad belastning för hälso- och sjukvård men också utökad flexibilitet för alla som jobbar inom sjukvården, det vill säga våra konsulter kan också få möjlighet att till exempel utföra arbete från hemmet. Det blir fler arbetstillfällen för människor i glesbygd då du kan arbeta mer flexibelt och under livets alla skeenden, även under föräldraledighet. I en fråga från publiken så fick jag möjlighet att prata om vikten av att att välja arbetsgivare som har schyssta villkor när man jobbar för bemanningsföretag, det vill säga vi auktoriserade företag som har kollektivavtal, samt att man ska vara noggrann när man väljer arbetsgivare.

2.  Vilka är de stora utmaningarna som ni diskuterade i panelen?

– Vi har överens i panelen att det i framtiden kommer vara informationen om patienten som kommer vara det centrala och vi tror också på dialog och samverkan med alla som jobbar med kompetensförsörjning och digital vård. Att tala med, och inte om varandra, var också en given utgångspunkt.

–  Vi diskuterade vårdens stora utmaning med kompetensförsörjning, där vi som företag kan bidra med en hållbar och effektiv vårdkedja så att fler patienter, oavsett ort, kan få träffa en läkare i glesbygd eller få adekvat vård då intensivvårdsköterskor finns på plats. Om det inte finns möjlighet för vårdpersonal att kunna välja arbetsgivare så kommer fler att lämna yrket eller inte vilja utbilda sig. Regioner tar in hyrpersonal för en kostnad på cirka 3,8 procent per år i förhållande till egen personal, vilket är en låg kostnad. För den summan tillförs mycket vård för pengarna och miljontals patienter får en vårdkontakt. Vi kan kompetensförsörjning och vi tror att regioner i framtiden kommer att använda vår kunskap och kraft i HR försörjning på ett mer långsiktigt sätt.

3. Vilka positiva effekter kan digitaliseringen ge våra medlemsföretag?

Det kommer i framtiden att vara fler som endast söker jobb digitalt. Framförallt så kan det bidra till att fler kan få vård på ställen där det är svårt att bemanna. Även hälso- och sjukvårdspersonal som bor i glesbygd kan få möjlighet till mer flexibilitet.