Hoppa till innehåll

Patrik Eidfelt har gjort ett gästspel i Sweden HR Groups podd  och pratat om om LAS-reformens inhyrningsbegränsning. Tillsammans med Sweden HR Groups Nanette Brink, Karolina Lilja samt arbetsrättsadvokaten Göran Smedberg genomlystes vad förändringarna betyder för produktiviteten i svensk industri och om det blir bättre för konsulterna.

Kompetensföretagen står bakom LAS-reformen i stort, då det gamla regelverket inte var anpassat efter den föränderliga arbetsmarknad vi har idag och framför oss. Patrik Eidfelt påpekar i podden att begränsningen av inhyrning inte rör anställningstrygghet, och att bemanningskonsulterna omfattas av ett mycket strikt reglerat kollektivavtal. I princip innebär den nya regleringen för konsulterna att de ges möjlighet att gå från en tillsvidareanställning till en annan, men med sämre anställningsvillkor och ofta sämre lön.

En annan tydlig effekt är att den rör tredje part – kundföretaget. Att hålla reda på om en konsult jobbat de 24 månader inom loppet av 36 kommer enligt förändringarna i uthyrningslagen att falla på kundföretagen. Detta medför en administrativ och tung uppgift, då det kommer att handla om hantering av stora mängder av personuppgifter. Patrik Eidfelt säger också i podden att förslaget riskerar att sänka produktivitet i svenska företag, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv.

Missade du länken till podden i texten? Då kan du följa den här länken. 

Läs mer om LAS-reformens inhyrningsbegränsning