01
Diskussion
En språngbräda in på arbetsmarknaden
I Sverige är ungefär 350 000 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen och totalt sett är över en halv miljon arbetslösa. Samtidigt brottas både välfärden och näringslivet med kompetensbrist.
I den här rapporten har vi visat att kompetensbranschen i större utsträckning än i övriga ekonomin unga och utrikes födda. Under två av tre undersökta perioder är det också dessa företag som anställer flest arbetssökande. Sammanlagt har över 26 000 arbetssökande fått ett jobb i kompetensbanschen.
En anställning via bemanningsföretag verkar ge goda förutsättningar för att etablera sig på arbetsmarknaden. Forskning visar att bemanningsjobb inte bara bidrar till en omedelbar minskning av arbetslösheten – utan också till ökade inkomster på sikt. Framför allt syns en tydlig och stabil effekt när det gäller sannolikheten att ha ett arbete, i eller utanför bemanningsbranschen, under minst sex år efter den första anställningen.
Det vill säga, branschen fungerar som en viktig inkörsport till arbetsmarknaden för stora grupper. Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar att bemannings- och rekryteringsföretag är en av de viktigaste rekryteringsvägarna för stora delar av industrin, särskilt skogs- och kemiindustrin, men tillverkningsindustrin och gruvnäringen.
Detta bekräftas även av en ännu opublicerad rapport genomförd av HUI Research för Kompetensföretagen. Under lågkonjunkturåret 2023 gick 8 346 personer från en anställning i bemanningsbranschen till tillverkningsindustrin. Det motsvarar ungefär 15 procent av Teknikföretagens rekryteringsbehov.
Vi kan därmed se en kedja: från arbetslöshet via ett bemanningsföretag till anställning, antingen i branschen eller inom industrin och övriga delar av näringslivet.
Svenskt Näringsliv beräknar i rapporten Utanförskapets kostnader att den årliga nettovinsten för statskassan när en person går från ej sysselsatt till sysselsatt är 340 000 kronor. Det innebär att kompetensbranschen, under de tre åren vi har undersökt, har bidragit med 20 miljarder kronor, om vi utgår ifrån att individerna stannar på arbetsmarknaden.
02
Policyrekommendationer
Med rätt förutsättningar skulle kompetensbranschen kunna bli en ännu starkare motor för att arbetssökande ska kunna ta klivet in på arbetsmarknaden. En grundförutsättning är att det alltid måste löna sig att arbeta. För att arbetslinjen ska fungera måste skatten på arbete sänkas och bidragssystemet stramas åt. På så sätt ökar incitamenten att gå från bidrag till arbete.
Sänk arbetsgivaravgifterna
Sverige har bland de högsta arbetskraftskostnaderna i Europa. Detta beror inte på att vi betalar världens högsta löner, utan våra höga arbetsgivaravgifter. Vårt land sticker ut internationellt. Det är 50 procent dyrare att anställa någon här jämfört med övriga Europa och nästan 20 procent dyrare än i våra grannländer Nederländerna, Tyskland och Finland. Almega föreslår en sänkning med tre procent i takt med utrymme i de offentliga finanserna. Ett alternativ vore en riktad sänkning mot unga och långtidsarbetslösa.
Ändra attityderna till bemanning
Bemanningsjobb betraktas i bland som mindre meriterande än andra jobb. Vi ser det inte minst genom att så få arbetssökande blir rekommenderade av Arbetsförmedlingen att söka arbete i branschen. Det är dags att se kompetensbranschen som en trygg, legitim och värdefull väg in på arbetsmarknaden, särskilt för grupper som annars har svårt att etablera sig.
Avskaffa konsultregeln
Konsultregeln, som infördes genom partsöverenskommelsen, innebär att kundföretag efter 24 månader måste erbjuda inhyrd medarbetare en tillsvidareanställning eller betala en ersättning. Syftet var att öka tryggheten, men i praktiken har otryggheten för konsulterna ökat. Regeln har också skapat ökade kostnader och större osäkerhet för kundföretag och bemanningsföretag.
Öppna etableringsjobben
Etableringsjobben infördes för att hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få fäste på arbetsmarknaden, men hittills har bara ett fåtal fått anställning. Bemanningsföretag är utestängda från att använda etableringsjobb. Detta är en onödig begränsning, särskilt eftersom branschen anställer en betydligt större andel utrikes födda än övriga arbetsmarknaden och har dokumenterad förmåga att snabbt få arbetssökande i jobb.