Hoppa till innehåll

Vid ett frukostseminarium 4 maj presenterades rapporten Så fortsätter vi reformera Arbetsförmedlingen. Huvudförfattaren Jonas Jegers presenterade rapporten och dess tre huvudspår:

  • Ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att förhindra långtidsarbetslösheten
  • Låt även de som står allra längst från arbetsmarknaden få välja leverantör
  • Fokusera och ge Arbetsförmedlingen ett vassare uppdrag med fokus på myndighetsutövning

Företrädare för leverantörerna – Anne Buchard, Maximus Sweden, Jenny Stegmar Silver,  Clustera och Anders Hvarfner, Lernia – gav konkreta medskick till politiken: Var tydligare i uppdraget till Arbetsförmedlingen och låt politikens vilja speglas, se över möjligheten att vägleda till arbetsmarknadsutbildningar och leverera en ansökningsmodell som fungerar för alla.

Politiker i seminariet – Roger Mörtvik (S), Mats Green (M) och Alireza Akhondi (C) – gav sin olika perspektiv. Mörtvik menade att kritiken mot reformen är överdriven men även redovisningen av leverantörernas resultat i rapporten. Green menade att rapportens konkretisering av allt som inte fungerar med Arbetsförmedlingen underlättar politikens kommande arbete med reformen och menade också att det är viktigt med tidiga insatser och fokus på långtidsarbetslöshet. Akhondi utgick från perspektivet att det inte endast är Arbetsförmedlingen som behöver reformeras utan hela arbetsmarknadspolitiken. Sammanfattningsvis kan man nog ändå konstatera att det är mycket som behöver göras utifrån samtliga perspektiv innan reformen av Arbetsförmedlingen är på plats i alla delar.

Martina Elfgren Lilja, (dåvarande) förbundsjurist