Hoppa till innehåll

Tre av fyra konsulter är positiva till jobbet. Det framkommer i Kompetensföretagens senaste konsultundersökning. Är det många, undrar du kanske. Det ville vi också veta, så vi tog reda på att det är likvärdigt med den övriga arbetsmarknaden. Det visade en undersökning som Kompetensföretagen lät göra samtidigt med konsultundersökningen. Av konsulterna svarade 77 procent att de hade en positiv upplevelse av jobbet, bland övriga svarande var det 84 procent.  

Positiv upplevelse ger arbetsengagemang  

Att känna sig positiv till jobbet är en av de saker som utgör så kallat arbetsengagemang. Bland de saker som Arbetshälsoinstitutet räknar upp som bidrar till detta finns: 

 • Mångsidiga arbetsuppgifter 
 • Möjligheterna att påverka arbetet 
 • Uppskattning och stöd man får på arbetsplatsen 
 • Uppmuntrande ledarskap 
 • Möjlighet att lära sig och utveckla sin arbetsförmåga

  En finsk studie från 2021 kommer till slutsatsen att till exempel arbetets utvecklingsmöjligheter är en viktig resurs, som inte är beroende av yrket. Ett arbete som är lagom utmanande och intressant, där man kan lära sig och utvecklas, gör arbetet meningsfullt också på lång sikt.  

Inbyggt i konsultrollen

Många av de delar som Arbetshälsoinstitutet nämner är antingen inbyggda i konsultrollen, eller är orsaker till att människor söker sig dit. I konsultundersökningen kan en bland annat se att:

 • Var femte sökte sig till konsultyrket för att de ville prova olika arbetsplatser eller få ett bättre eller mer intressant jobb
 • Tre av fyra är nöjda med sina arbetsuppgifter 
 • Tre av fyra upplever arbetet som meningsfullt
 • Fyra av fem känner sig uppskattade av kollegor och kundföretag
 • Var fjärde sökte jobbet för att utveckla sin kompetens  

Att jobba som konsult

Jobbar man som konsult  på ett av Kompetensföretagens medlemsföretag  omfattas man  oftast  av  kollektivavtal  med  tjänstepension och försäkringar. På LO-området sätts lönerna  dessutom  efter genomsnittet i  kundföretagen, så kallad GFL, vilket för  många  innebär en högre lön än vad de fått om de varit  direktanställda hos kunden.     

Fakta om  undersökningarna:

Demoskop genomförde konsultundersökningen  mellan 1 mars – 11 april. Totalt gjordes 3 211 intervjuer med hjälp av webbenkäter till konsulter som jobbar för Kompetensföretagens medlemsföretag.  Den visade bland annat att tre av fyra konsulter är positiva till jobbet.

Under jämförbar fältperiod, 5 mars till 5 april, gjorde  Demoskop på uppdrag av Kompetensföretagen en undersökning bland allmänheten som jämförelse med resultatet från konsultundersökningen.