Hoppa till innehåll

Redaktionell artikel, Dagens Medicin den 2 juni 2021

En artikel i Dagens Medicin, behandlar vårdens svårigheter med sommarens kompetensförsörjning.  Kompetensföretagens ordförande Eva Domanders intervjuas i en annan artikel och uttrycker att hon är  oroad för vårdens kompetensförsörjning i sommar, det svåra läget och det faktum att så många sjuksköterskor valt att lämna sjukvården. Sommarbemanningen är alltid svår, med eller utan pågående pandemi.

Vi måste jobba strategiskt och mycket närmare varandra

– Jag reflekterar över att vi hamnar i det här, år efter år. Bemanningsbolagen är en del av lösningen, men det är regionernas ansvar att säkerställa vården för medborgarna. Vi måste jobba strategiskt och mycket närmare varandra. Vi måste prata om hur vården kommer se ut redan till hösten, säger Eva Domanders till Dagens Medicin.

Sjuksköterskor lämnar yrket

Hon bekräftar också att vårdbemannings­företagen har svårt att möta sjukvårdens efterfrågan på sjuksköterskor. Redan under förra året larmade Vårdförbundet om att många medlemmar sagt upp sig efter månader av hårt slit under pandemin.

– Många seniora som jobbat lite­grann kanske bara inte orkar. Sjukhusen har hamnat i ett allvarligt läge, säger Eva Domanders.