Hoppa till innehåll

Publicerad i Skånska Dagbladet den 21 november 2020

Region Skåne har tagit beslut om att delta i en nationell upphandling av vårdbemanningstjänster för att minska kostnaderna för inhyrd personal. Kompetensföretagens budskap till Region Skåne är att våra medlemsföretag måste vara med i utformandet av upphandlingsunderlaget. Först då blir det ett optimalt resultat för medborgarna, som  patienter och som skattebetalare. Regionerna går i rätt riktning när de börjar fokusera mer på kvalitet och utförd vård än bara kronor och ören när det kommer till inhyrning.

Varje dag är tusentals frånvarande från sina jobb i regionerna, av fullt naturliga orsaker som byte av yrke eller arbetsplats, sjukskrivning, föräldraledighet, studier, semester och så vidare

Faktum är att inhyrd personal behövs, och inte bara under det svåra läge vården befinner sig i nu. I en artikel i Dagens Medicin säger Region Skånes HR-direktör Karin Melander att behovet alltid kommer att finnas vid arbetstoppar eller när nya verksamheter ska öppna.

Frånvaro i vården skapar problem

Melander har helt rätt: varje dag är tusentals frånvarande från sina jobb i regionerna, av fullt naturliga orsaker som byte av yrke eller arbetsplats, sjukskrivning, föräldraledighet, studier, semester och så vidare. Bristen på medarbetare inom vården ger stora uttag av övertid, vilket skapar arbetsmiljöproblem som leder till mer sjukfrånvaro. Därmed uppstår kvalitetsproblem i vården som långa vårdköer och problem med att överhuvudtaget kunna få träffa en läkare.

Nu ska regionerna troligtvis samverka för gemensam upphandling. Melander nämner fokus på kvalitet, patientsäkerhet och kontinuitet i kontakt med vården. Det välkomnar vi. Om regionerna tar med oss leverantörer i det arbetet kan vi tillsammans uppnå en mer patientsäker vård utan stegrande kostnader.

Kompetensföretagens medlemsföretag har i många år arbetat för att leverera mot behoven hos såväl regioner som patienter, med ständigt förbättrad kvalitet, kostnadseffektivitet och leveranssäkerhet. Samarbetet med regionerna har stärkts de senaste åren, vilket bekräftas i Konkurrensverkets rapport Regioners upphandlingar av vårdpersonal.

Viktigt budgetera för inhyrning

Om regionerna inte budgeterar för inhyrning uppstår också problem. Då hamnar de i direktupphandlingar där de har svårare att påverka både kvalitet på, och kostnad för inhyrningarna. Dessutom har det fokus på pris som regionerna har idag i upphandlingar öppnat marknaden för leverantörer som inte lever upp till Kompetensföretagens höga krav, med företag som är auktoriserade enligt våra villkor. Auktorisationen innefattar bland annat kollektivavtal med försäkringar och andra förmåner, helt enligt den svenska modellen.

Kompetensföretagens medlemsföretag har i många år arbetat för att leverera mot behoven hos såväl regioner som patienter, med ständigt förbättrad kvalitet

Vi välkomnar Region Skånes och SKR:s önskan att driva ned kostnaderna för inhyrning, och vill bidra till det genom att stötta i utformandet av välfungerande ramavtal för upphandling av inhyrd vårdpersonal. Våra medlemsföretag är viktiga för kompetensförsörjningen, och ser till att vård kan ges där den annars riskerar att utebli.

Vår förhoppning är därför att vi bjuds in till samarbete för en bättre, säkrare och mer kostnadseffektiv vård.

Eva Domanders, ordförande Kompetensföretagen

Patrik Eidfelt, förbundsdirektör Kompetensföretagen