Hoppa till innehåll

Näringslivets medieinstitut, NMI, har granskat hur inhyrning av medarbetare inom vården porträtteras i Sveriges Television och Sveriges Radio.

NMI konstaterar att rapporteringen handlar i högre grad om hur regionerna ska bli av med hyrpersonal än om regionernas oförmåga att behålla kompetenta medarbetare. Och sällan görs kopplingen däremellan: det är regionernas brister som arbetsgivare som är orsaken till behov av bemanning.

Kompetensföretagen förbundsdirektör, Patrik Eidfelt har också tagit del av NMI:s rapport.

Våra medlemmar, som representerar de auktoriserade vårdbemanningsföretagen, uppskattar hur NMI:s rapport belyser medias svårighet att sakligt granska vårdens bemanningsproblem.

Vi är eniga med Vårdförbundet om att det är fel att skuldbelägga och fokusera på hyrpersonalen som vårdens problem eftersom det tar fokus från det större problemet vi ser i vården idag, vilket handlar om kompetensbrist. Idag har regionernas svårt att behålla och attrahera vårdpersonal eftersom de inte är tillräckligt attraktiva arbetsgivare. Det kommer alltid att finnas vårdpersonal som av olika skäl väljer att arbeta som vårdkonsult och vikarier behövs inom alla typer av verksamheter. Att då skuldbelägga dessa personer gagnar ingen. Våra medlemmars medarbetare stöttar inte bara regionerna med kompetens till behövande patienter utan avlastar även den egna personalen.

Det blir problematiskt när agendasättande medier så som SR som SVT okritiskt belyser en bild som inte blir korrekt. Tyvärr tenderar övrig media att följa i deras spår. Därför uppskattar vi att båda dessa medier nu får en chans att se över hur de rapporterar i dessa frågor.