Hoppa till innehåll

Inga landgränser får ligga i vägen när man sätter ihop ett bra team, säger Benjamin, bara man ser till att följa den svenska modellen.

Metrostationen Triangeln i Köpenhamn, Hagastaden i Stockholm och nu senast Marieholmstunneln i Göteborg. EHRAB har ett finger m ed i spelet i en rad prestigebyggprojekt i Norden. Affärsidén är enkel, att erbjuda byggbranschen skickliga, prisvärda internationella arbetslag där samtliga medarbetare genom anställning i Sverige, Norge eller Danmark, är knutna till kollektivavtal.

– För mig är det viktigt att kunna sova gott om natten.

Det kommer alltid att finnas oseriösa aktörer som lägger sig under vad ett företag som följer lagen kan.

– Men så jobbar inte vi och kommer aldrig att göra, säger Benjamin när vi möts upp på EHRABS huvudkontor i Göteborg. Det är en regnig och kall onsdag i början av januari.

Kontoret ligger på Linnégatan mittemot Hagabiografen – utanför fönstret hörs spårvagnen plinga förbi med regelbundna intervall. Vi slår oss ner och Benjamin bjuder på kaffe och frukt.

Trygghet är ett ledord

EHRAB har idag ca 200 anställda, merparten utgörs av bygg- och installationskonsulter och övriga arbetar i supporten. Framgångarna bygger på ett medvetet kundfokus och ett väl upparbetat nätverk i Sverige men även i Danmark, Norge och Polen. Det är i dessa länder EHRAB verkar inom bygg- och installationsprojekt och det är där Benjamin värvar sina konsulter.

– Våra ledord i arbetet är trygghet, ansvar och transparens. Våra konsulter ska ha tillgång till travel-service dvs. transporter till och från jobbet, en bra bostad, bra sjukvård, företagshälsovård med mera. Vi har en service- och supportfunktion som finns tillgänglig dygnet runt, 365 dagar om året, för både kund och anställd, om det skulle uppstå något problem.

Benjamin beskriver sig själv som en extrem tävlingskompetensrebellerna människa med många idéer. Redan som barn knackade han dörr och sålde bingolotter. Att göra affärer är med andra ord, något han haft på hjärnan så länge han kan minnas. Att det blev just kompetensbranschen menar han var slumpen.

– Efter skolan spelade jag fotboll på elitnivå. Men jag hade hela tiden den där elden i mig att starta eget och förverkliga mina idéer. Irlands framgångssaga under 90-talet – The Celtic Tiger – fascinerade mig vilket fick mig att söka till Dublin Business School. Det var där jag kom i kontakt med bemanning.

Efter att som student ha blivit uppmärksammad av skolans ledning för sin kreativitet, blev han erbjuden jobbet som Sverigechef på ett känt bemanningsföretag med huvudkontor på Irland. Väl på plats gick det undan – inom några år hade han utökat sitt ansvar till Norge och slutligen var han chef för hela Skandinavien. Med den kunskap han förvärvade under  anställningsåren tog han sedan klivet till att starta eget.

– Jag arbetar med att sätta ihop fungerande och beprövade arbetslag. Det kan verka klyschigt, men jag använder mig mycket av sportterminologi och sporttänk när jag leder företaget. Gruppen framför individen. Laget inte jaget, det är en del av varför det går bra för oss.

Små marginaler

Han förklarar att marginalerna i branschen är små och att det inte går att luta sig tillbaka bara för att man haft framgångar. Anledningen till att han ändå satsat allt och tror på sin modell är att konceptet är långsiktigt gångbart.

Benjamin tror nämligen benhårt på att rent spel lönar sig i längden. Den moraliska kompassen kommer hemifrån. Själv kom han till Sverige som treåring från Kurdistan. Både hans mamma och pappa var politiskt engagerade i hemlandet, flera av hans släktingar har verkat som politiker i Kurdistan.

– Min far har lärt mig att inget kommer gratis. Jag tror att det finns i blodet, säger han och ler.

Men han tror också att det faktum att han upplevt hur det är att byta kultur och anpassa sig till en ny, ligger bakom hans framgångar. Han lärde sig tidigt att för någon som inte såg ut som och hette Svensson var det tuffare, vad det än gällde.

– Sporten var en livräddare för mig. Jag var inte bäst, långt ifrån en talang. Men jag gav mig tusan på att bli det. Den som tränar mest blir bäst, var mitt ledord under många år.

För några år sedan fick Benjamin ett erbjudande från sin gamle arbetsgivare, det stora irländska kompetensföretaget, PL Resources Plc, som han inte kunde tacka nej till. De erbjöd sig att köpa EHRAB men låta Benjamin sköta det precis som tidigare, med helt fria händer. Han tackade ja, med förbehållet att han skulle kunna köpa tillbaka det, ifall utfallet på sikt inte blev som han ville.

– Jag märkte ganska snart att de inte alls delade min vision, att synen på företaget snabbt förvandlades från hantering av människor till sifferexercis. Det ville inte jag, så jag köpte tillbaka företaget enligt vårt avtal. Och här står jag idag, säger han med ett stort leende.

”Vi går mot bemanningsföretagens epok”

Det faktum att han betalar ut lön till andra, baserat på en egen affärsidé, är något som gör honom lycklig. Det är när han känner att kan gör något för samhället och sina medarbetare som det blir meningsfullt. Visionen är att ha 500 anställda inom några år och att vidga rekryteringsbasen till bland annat Beneluxländerna.

För att växa vill han jobba mot rätt företag, sådana som vågar vara långsiktiga och arbeta med kvalitet och som respekterar den svenska modellen. Han är hoppfull, men säger att det finns mycket kvar att göra.

– Unga idag ställer allt högre krav på sina jobb och arbetsgivare. Det gäller inte bara i Sverige, utan också i ett land som Polen. Därför måste vi vara ännu bättre på det vi gör.

På frågan vad han tror om kompetensföretagens framtid i stort, tvekar han inte en sekund.

– Inom tio år tror jag att branschen kommer att ha växt betydligt, jag tror att vi går mot bemanningsföretagens epok.