Hoppa till innehåll

Idén att jobba med inköp väcktes genom en kollega när Kristian arbetade med att arrangera kulturverksamheter för Västerås kommun. När en yrkesutbildning för kvalificerade inköpare och upphandlare dök upp i Västerås tog Kristian chansen.

-Jag har alltid varit intresserad av mötet med människor och den affärsmässiga sidan. Sista praktikveckan blev första jobbveckan och nu har jag arbetat med inköp i sju år.

Tipsades att jobba som inköpskonsult

Senare tipsade en tidigare studiekamrat från yrkeshögskolan om att börja arbeta som inköpskonsult.  Det var så han hamnade på Jefferson Wells (då Experis), som tillhandahåller kompetensförsörjning av chefer och specialister.

Det jag gillar med inköpsrollen är att man får arbeta med problemlösning

-Mitt första konsultuppdrag var på ett stort globalt företag inom gruvindustrin. Sen har jag varit hos företag som levererar till tågindustrin och inom kärnkraftsbranschen. Idag har jag uppdrag på ABB Electrification i Västerås.

Att ha arbetat i olika branscher har varit en fördel för Kristian eftersom han fått chansen att samla på sig en bred kunskap.

-Det var det som lockade, att se olika företag, branscher och roller inom inköp. Det jag gillar med inköpsrollen är att man får arbeta med problemlösning. Allt från större leveransproblem hos en leverantör till att vara med och utveckla interna processer och lösningar. Senaste årens oroligheter i världen har inte minst visat på behov av kreativitet kring oväntade problem.

Arbetar gärna i lag

Kristian berättar att arbetet till stor del görs i team, vilket han uppskattar.

-Jag trivs i att arbeta i grupp och mot gemensamma mål och gemensamma saker. Kan man få en grupp att arbeta strukturerat åt samma håll så kan man få bra effekter av det.

Erfarenheten för att bygga och arbeta som ett lag har Kristian också med sig från basketen. Som tränare för Aros Basket har Kristian sett till att Västerås för första gången på 20 år har ett lag i Basketettan. Ett målmedvetet arbete är med andra ord inget nytt för Kristian.

Namn: Kristian Murholt
Ålder: 28
Ort: Västerås
Konsultföretag: Jefferson Wells
Kundföretag: ABB
Tjänst: Inköpskonsult
Gör helst på fritiden: Tar Aros Baskets herrlag till nya nivåer