Hoppa till innehåll

Karlshamns kommun har fått avslag på sin ansökan om att bli leverantör för Arbetsförmedlingen, rapporterar SVT Blekinge. Orsaken anges inte av AF, och de betonar att de inte avgör huruvida en kommun kan bli leverantör.

– Oavsett anledning är det bra att Arbetsförmedlingen avslår Karlshamns ansökan. Kommuner ska inte konkurrera med de fristående leverantörerna om dessa uppdrag, säger Patrik Eidfelt, förbundsdirektör Kompetensföretagen.

Kommunerna lyder under kommunallagen, som inte ger några mandat åt kommunerna att börja sälja matchningstjänster åt Arbetsförmedlingen

I Blekinge finns redan 13 matchningsaktörer på plats, varav nio har kontor i Karlshamns kommun. Det är både privata företag och folkbildningsaktörer. Några tillhör stora internationella koncerner, andra är lokala företag specialiserade på södra Sverige. Under perioden april till och med december 2020 fick närmare 1 000 Blekingebor stöd av dessa för att komma i arbete. Att kommunen agerar för att själv bli leverantör åt Arbetsförmedlingen är inte bara häpnadsväckande, utan sannolikt olagligt. Att med kommunala skattemedel i ryggen börja erbjuda tjänster, som det finns företag som kan utföra, vore därtill ett resursslöseri.

Kommunerna lyder under kommunallagen, som inte ger några mandat åt kommunerna att börja sälja matchningstjänster åt Arbetsförmedlingen.

– I stället för att använda skattebetalarnas pengar till att bedriva affärsverksamhet borde kommunen förbättra samarbetet med de etablerade matchningsaktörerna, säger Patrik Eidfelt. Att ge bättre stöd till arbetssökande och förbättra matchningen i Karlshamn måste vara fokus. Inte på att bedriva kommunal konkurrerande verksamhet med privata företag. En kommun som vill konkurrera med fristående matchningsaktörer omöjliggör ett konstruktivt samarbetsklimat.

Karlshamns kommun är även anmäld till Förvaltningsrätten i Växjö. Anmälaren, en privatperson bosatt i kommunen, menar att kommunens planerade verksamhet kommer att konkurrera med de fristående jobbförmedlingsaktörerna.

Läs även Almegas kommentar här.