Hoppa till innehåll

Mirjana har varit egenföretagare i hela sitt liv. Hon jobbade inom sångpedagogik för föreläsare när pandemin bröt ut. Alla bokningar försvann över en natt. Hon tog ut sin föräldraledighet i väntan på att det hela skulle blåsa förbi. När det inte gjorde det och hon var tvungen att hitta nytt jobb lyckades hon kamma hem det bästa jobb hon hade kunnat tänka sig, som arbetskonsult på Nordisk Kompetens, där hon hjälper arbetssökande och företag till bästa matchningen.  

Framför allt jobbar Nordisk Kompetens med arbetssökande som behöver extra hjälp. Särskilt jobbar Mirjana med ungdomar som lyder under den så kallade gymnasielagen. De behöver anställning senast sex månader från det att de gått ut gymnasiet. Annars blir de utvisade från Sverige. 

– Det betyder att vi har allt ifrån noll dagar till sex månader på oss att hjälpa personerna att hitta ett jobb som fyller de krav som Migrationsverket ställer. Med andra ord är det rätt fantastiskt att vi i vårt team har en matchningsgrad på 98 procent. Vi når alltså goda resultat trots att vi i princip enbart kan leta jobb som är tillsvidareanställningar. 

Nordisk kompetens är inte ensamma om att hjälpa denna grupp, men Mirjana lyfter deras tillvägagångssätt som framgångsrikt. 

– Vi går hela vägen och lär känna både våra arbetsgivare och våra deltagare. Det gör att vi kan garantera såväl arbetstagare som passar för uppgiften, som en arbetsplats med schyssta villkor. Och det är det jag tycker är så viktigt och värdefullt!  

 Hjälper arbetssökande och företag 

Mirjana beskriver sitt jobb som att hon dels hjälper människor att få ett bra jobb. Men också att hon hjälper de företag som vill hjälpa människor till arbete, att kunna göra just det. 

– Många hittar ju ett jobb själva, och det är bra. Men har du sökt hundra jobb utan resultat så måste du få hjälp. De specifika krav som ställs på arbetsgivaren för de som lyder under gymnasielagen kan vara svåra att hålla koll på själv. Så där fungerar vi som ett stöd för både individen och företaget. Och det är det som är så fint, att vi verkligen hjälper människor att få jobba och leva i Sverige, samtidigt som vi hjälper engagerade företag att få vara med på samma resa. 

Har stor nytta av erfarenheterna från att driva eget 

Det finns också flera erfarenheter från näringslivet som kommer till nytta. 

– Det är ju precis som man jobbar med referensmarknadsföring, det gjorde jag mycket i olika nätverk som egen företagare. Om någon redan har presenterat dig för företaget så att de är positivt inställda när du själv ringer och vill ha ett jobb, då ökar chanserna. Vi lär känna våra deltagare så bra att vi till viss del kan gå i god för att det är en person som kommer funka hos arbetsgivaren. 

Mirjana är stolt över att ha varit med och utveckla det arbetssätt som Nordisk Kompetens tillämpar och att de just kan hjälpa dem som står längst från arbetsmarknaden. Men hon hoppas att fler kommer ta efter.  

– Jag hoppas att vi inom några år har sett resultatet av ett mer integrerat och mångfaldsbaserat arbetsliv i Sverige.  

Namn: Mirjana Petrova-Johansson
Ålder: 38 år
Ort: Piteå
Konsultföretag: Nordisk Kompetens
Tjänst: Arbetskonsult
Gör helst på fritiden: Sjunger och uppträder i sina band samt umgås med familjen