Hoppa till innehåll

För 15 år sedan kom Giuliano till Sverige och fick då jobb som konsult via ett bemanningsföretag. Han har sedan dess haft olika jobb som konsult, och har flera gånger blivit anställd av kundföretagen. Giuliano menar att det inte gör någon större skillnad i att jobba som konsult mot att vara direktanställd.  

Konsultjobbet vägen in på arbetsmarknaden

– För mig är det ett bra sätt att få jobb. Antingen har man ett eget nätverk eller så använder man ett bemanningsföretag. Nätverket är viktigt, särskilt för mer allmänna roller där det inte är en specifik spetskompetens som efterfrågas. Om man som jag kommer från ett annat land är det svårt att bygga upp och då blir konsultjobbet vägen in på arbetsmarknaden.

Giuliano har erfarenhet från alla delar av det som kallas för supply chain management – hela resan från inköp av olika delar och material som sen blir till en färdig slutprodukt och säljs till kund. Idag jobbar han som Senior Purchaser hos Siemens Energy via bemanningsföretaget Skill. 

 Tillför nytta till kundens behov

– Inköp och leverantörsutveckling är den roligaste delen av jobbet. Som inköpare befinner du dig i början av flödet och ska interagera med säljare från andra företag. Det är roligt att resa, förhandla, träffa andra människor och komma överens.  Samtidigt känner jag ett ansvar för att det arbete jag gör i början leder till att det blir en bra slutprodukt, med bra pris och kvalitet som tillför nytta till kundens behov.  

 Viktigt med balans mellan jobb och fritid

Giuliano beskriver också jobbet som periodvis stressigt och intensivt och att det kan vara påfrestande att vara borta från familjen längre perioder. Därför är det viktigt för honom med träning och avkoppling för att få en bra balans. 

– Jag går på gym flera gånger i veckan för att hjärnan ska få pusta ut och pausa från stressen under dagen. Så har jag segling som avkoppling, att få kontakt med naturen, känna vinden, och se vågorna som böljar, det är en njutning.   

 Konsultjobbet hjälper Giuliano nå sina mål 

Framöver fortsätter Giuliano gärna att jobba med, och utvecklas inom, inköp och tror att konsultrollen är ett bra sätt att göra det på.

– Inköp är det jag brinner för, och jag vill gärna göra affärer internationellt. Jag är intresserad av business, resor, kontakt med nya kulturer och skulle gärna vara placerad närmare leverantörerna utomlands och jobba därifrån. Att fortsätta bygga erfarenhet och nätverk, studera löpande och ta mer ansvar och svårare uppdrag är ett bra sätt att nå dit.  

Jobbet som konsult är ett bra sätt komma in i arbete enligt vår Konsultundersökning för 2021. Läs mer här. 

FAKTARUTA
Namn: Giuliano Antonietti
Ålder: 57 år
Ort: Linköping
Konsultföretag: Skill
Kundföretag: Siemens Energy
Tjänst: Senior Purchaser
Gör helst på fritiden: Gym och båtliv