Hoppa till innehåll

Efter 40 år i transportbranschen med erfarenheter som chaufför, egen åkare och platschef bestämde sig Henrik Johansson för en ny bana. I november 2019 började han jobba som konsult för bemanningsföretaget Wikan Personal. Vid sidan av konsultjobbet startade Henrik upp sitt eget företag och arbeta med att hjälpa arbetsplatser med sin kultur. På grund av pandemin var det svårt att få igång den egna verksamheten. Konsultuppdragen har det varit desto större efterfrågan på. Många års erfarenheter från olika yrkesroller har varit har varit till nytta.  

Ålder är inget problem för bemanningsföretaget

– En fördel med att jobba som konsult är att det går snabbare att anpassa sig om det händer något på arbetsmarknaden. Jag kan vara på flera olika företag fast jag bara är anställd på ett, särskilt om man, som jag, har flera olika kompetenser. Och jag har ju också åldern mot mig på arbetsmarknaden. Därför är konsultrollen ett bra sätt att få komma in och visa vem jag är. Ålder är inget problem för bemanningsföretaget. Trivs jag sen inte på ett ställe så kan jag byta, förutsatt att det finns andra uppdrag. 

Chaufförsyrket och de varierande arbetsuppgifterna är också något som passar Henrik bra. I och med att han kan jobba med olika uppgifter blir också balansen i jobbet bättre.  

Trivs jag sen inte på ett ställe så kan jag byta

– Jag trivs med att köra, det ger mig tid till reflektion och egna tankar. Så gillar jag att vara igång, att jobba, det får man som chaufför. Dessutom är det varierande. Ena dagen kan jag ha en långkörning till Göteborg, nästa dag kan jag jobba med distribution som innebär mer packning och tuffare fysiskt arbete.  

Långt yrkesliv gav inspiration till egna företaget

Det är också erfarenheterna från alla olika roller som har lett till att Henrik vill starta eget. Genom att ha varit på flera olika arbetsplatser har han sett vad som funkar och inte, och vad som ger förutsättningar för en god kultur men bra attityder. Nu kombinerar han jobbet hos Wikan med det egna företaget och hoppas om ett par år helt kunna ägna sig åt att jobba med att förbättra attityder på arbetsplatser. 

– I alla år jag jobbat har jag alltid kommit i kontakt med konflikter, och har blivit duktig på att lösa dem. Det handlar om att sätta kulturen och spelreglerna så att alla medarbetare blir bekräftade, engagerade och får en transparent arbetsmiljö. När folk går från att bråka till att vilja stanna 10 minuter efter jobbet, eller komma in lite tidigare för att hinna snacka och se till att överlämningar blir bra. Då har man lyckats få till en bra kultur.  

FAKTARUTA
Namn: Henrik Johansson
Ålder: 59 år
Ort: Helsingborg
Konsultföretag: Wikan Personal
Kundföretag: Dagab Inköp & Logistik AB
Tjänst: Lastbilschaufför
Gör helst på fritiden: Umgås med familjen – det har alltid varit den starkaste förankringspunkten i mitt liv