Konsulter testar många olika arbetsplatser

Raija Norrby har jobbat som konsult sen 2014 och har under huvuddelen av den tiden varit hos Vattenfall. Hon tycker att det är en frihet för företag att anlita konsulter, men också att vara konsult som kan testa många olika arbetsplatser.

Länge jobbade Raija på Ericsson, men 2014 bestämde hon sig för att bli konsult. Det första året jobbade hon på ett läkemedelsföretag som teamleader. Men för fyra år sen gick hon till Vattenfall där hon jobbar som redovisningsekonom. I november 2018 bildades nya grupper och sen dess har hon framförallt jobbat med momsfrågor, berättar hon.

Hon trivs bra på Vattenfall och säger att hon känner sig väldigt uppskattad. Hon tycker att de är bra på att berätta för henne hur det går och att det uppskattar hon. Raija menar även att hon har bra kontakt med både sina chefer på kollegor på Vattenfall och på Amendo.

Konsulter testar många olika arbetsplatser

Det roligaste med att jobba som konsult tycker Raija är att man får prova många olika saker och arbetsplatser. Hon berättar också att hon tycker att det är en stor frihet. Hon säger att man som konsult står lite vid sidan om, på ett bra sätt. Men Raija tror inte bara att det är en frihet för konsulten.

– Jag tror att det också för företaget handlar mycket om frihet. Ett företag kanske inte vet hur länge de behöver någon på en viss tjänst, men de vet att de behöver hjälp just nu. Det är i sådana situationer vi konsulter är jättebra.

Raijas chefer beskriver henne som en teamplayer och själv tror hon själv att det är för att hon är så social och för att hon gillar att dela med sig av sin kunskap och hjälpa andra. Sådan har hon alltid varit och hon tycker att det är bra eftersom det gör att arbetet flyter bättre.

Dessutom säger hon att också hon alltid försöker komma med nya idéer och ge feedback. Dock tycker hon inte att man som konsult ska ge tips direkt, utan vänta till man känner att man har lärt sig tillräckligt mycket om företaget och verksamheten.

– Innan man kan komma med förslag på hur saker kan göras annorlunda måste man känna in hur det funkar där. För att vara en så bra konsult som möjligt tror jag först och främst att man måste vara lyhörd, men det är också viktigt att vara hjälpsam och kolla läget i företaget – man kan inte bara köra sitt race.