Kompetens­utveckling på jobbet

Malin Johansson Jänkänpää har varit konsult i över tio år och har under den tiden bland annat jobbat med att blästra på gummifabrik, städa bodar, besikta skylifts, serva containrar och – nu de senaste åren – inköp på LKAB. Hon menar att en framgångsrik konsult måste vara flexibel och inte rädd för nya utmaningar, och att konsulter bidrar med kompetens.

– Jag har aldrig tidigare haft ett jobb där jag suttit still, men jag har visat framfötterna och fått testa nya saker. Jag tror mycket på att hjälpa till när det behövs och då hamnar man lätt i nya situationer och får pröva på sånt man inte gjort innan, sånt som man kan kanske trott att man aldrig skulle göra.

Chefens högra hand

Malin berättar att hon just nu håller på med anbudsförfrågningar. Det innebär, säger hon, att hon kollar vilka artiklar som behövs och köper in de artiklar som saknas, men också att hon skickar ut anbud till olika företag och behandlar offerter. Vid sidan av det, berättar hon, granskar hon också ordrar och jobbar med leverantörsbyten. Hon säger lite skämtsamt att hon brukar kalla sig chefens högra hand.

Förut har hon alltid haft tyngre jobb, men sedan hon började som inköpare sitter hon numer på kontor. Hon berättar att hon från början var skeptisk till kontorslivet men att hon nu tycker att är bra för att hon orkar mer. Dessutom, säger hon, är det kul när man ser att man gör skillnad och kan skapa verklig förändring i företaget.

Gillar utmaningar

Malin har länge varit verksam i en mansdominerad bransch och berättar att hon var den första kvinnan som anställdes på Adecco i Gällivare.

– Jag har aldrig bangat på att testa grabbiga jobb. Det är utmanade och roligt att få visa vad man kan. Det är inte alla som går på som blästrare efter mammaledigheten, men det gjorde jag. Jag gillar verkligen utmaningar.

Hon säger att det var just utmaningen och möjligheten testa på olika saker som gjorde att hon bestämde sig för att börja som konsult. Eftersom hon inte visste vad hon ville göra så tänkte hon att konsult skulle vara perfekt för henne, berättar hon. Sen visste Malin att chefen på Adecco i Gällivare var bra. Det hon gillar bäst med att vara konsult, säger hon, är friheten och tryggheten i kombination.

– Jag har möjlighet att testa på massa saker, samtidigt som jag också vet att jag alltid har jobb. Sen har vi också en väldigt fin relation med cheferna. Jag rekommenderar alla att bli konsulter.

Konsulter bidrar med kompetens

Hon tycker om varierande arbetsuppgifter och så gillar hon när det är lite stressigt. Hon säger att hon funkar så, att hon blir uttråkad om det inte händer grejer. Sen gillar hon att hon får möjlighet att utvecklas och utveckla andra. Hon berättar att hon på LKAB får utbilda nyanställda, ta fram lathundar och ha personer som går bredvid sig.

Malin menar att det är hennes personlighet som gör henne till en tillgång för LKAB. Hon säger att hon tror att kunderna gillar att hon vågar fråga. Dessutom, fortsätter hon, är hon av naturen en glad och positiv person. Hon tycker att det som konsult är viktigt att vara flexibel. Hon säger också att hon tycker att fler företag borde förstå hur bra det är med konsulter.

– Jag tror verkligen att det behövs fler konsulter. Mitt råd skulle vara att marknadsföra bemanning mer och försöka bli ännu bättre på att visa vad vi konsulter kan bidra med!