Fördelen med att vara konsult är friheten

Sofia Blom är i grunden kemist och började sin konsultbana som labbingenjör på Fresenius Kabi. Efter ungefär fem månader som konsult bestämde hon sig för att börja läsa en master i bioteknik. Efter det gick hon tillbaka som konsult på Randstad, först som kvalitetsansvarig på ett livsmedelsföretag och nu som tredjepartsleverantör på Astra Zeneca. Hon tror att det som konsult är väldigt viktigt att vara nyfiken, och den största fördelen med att vara konsult är friheten

– Det jag gör nu är långt från labbet och det känns spännande. Samtidigt tycker jag att det är kul att labba, så vem vet, det kan nog hända att jag går tillbaka någon gång. Just nu tycker jag att det är roligt att testa nya roller.

Sofia berättar att hon inte har ett särskilt stort nätverk i och med att hon fortfarande är rätt ny på arbetsmarknaden och att det därför är extra bra att vara konsult.

– Jag tror att det är fördelaktigt när man är ny och grön. Randstad är ett praktiskt stöd och mina chefer där hjälper mig hamna rätt. De kan hitta sånt som jag spontant kan känna inte passar mig. Jag jobbar till exempel jättemycket med IT just nu och det trodde jag aldrig att jag skulle göra, men det är jättekul!

Det bästa med konsultrollen

Det bästa med att vara konsult är att det känns som att man har två jobb, tycker Sofia. Hon gillar att hon har kollegor både på Randstad och på Astra Zeneca och säger att det därför är väldigt socialt att vara konsult.

– Det är kul att träffa så många olika människor. På Randstad är de flesta i samma situation som jag, men på Astra Zeneca jobbar helt andra personer. Mixen är det roligaste med att vara konsult.

Den viktigaste egenskap som en konsult bör besitta tror Sofia är nyfikenhet. Annars tror hon att det blir tråkigt både för konsulten och kunden. Man måste vara öppen för att testa olika saker för att lyckas som konsult menar hon.

Spindeln i nätet

Sofia tror också att det är viktigt att vara kommunikativ och ett bra bollplank för kunderna. Själv beskriver hon sig som en spindel i nätet, någon som har kontakt med olika personer på olika avdelningar. Det är något hon tränat mycket på, säger hon.

Hon rekommenderar alla att börja som konsult, men framförallt de som tycker att det känns som en rolig idé att testa olika typer av jobb och tjänster.

– Alla som tänker att de ska söka traineeprogram skulle lika gärna kunna bli konsulter, tycker jag. Som konsult får du testa allt, precis som när du är trainee.